Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Ιστοσελίδες που καλλιεργούν τη δημιουργικότητα των παιδιών

 

Οι υπολογιστές και συγκεκριμένα το διαδίκτυο θεωρείται από πολλούς απαγορευτικό για τα παιδιά. Όμως εάν υπάρχει κατάλληλη καθοδήγηση και επίβλεψη, ένα παιδί μπορεί να απασχοληθεί δημιουργικά και να ψυχαγωγηθείμέσω κατάλληλων ιστοσελίδων. Προσφέρονται πληροφορίες και γνώσεις με έξυπνο τρόπο και με συνδυασμό εικόνας και ήχου που ελκύει τα παιδιά. Ταυτόχρονα πολλές είναι και οι συμβουλές τις οποίες μπορούν να ακολουθήσουν νέοι γονείς για να απασχολήσουν τα παιδιά τους.
Σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις ιστοσελίδες αυτές.

www.i-create.gr 
Πρόκειται για τη διαδικτυακή μορφή της εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Είναι μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν, μοιράζονται και αξιολογούν ψηφιακό περιεχόμενο. Ψηφιακά έργα θα αναπτύσσονται μέσα από διαγωνισμούς, καμπάνιες και συνεργασίες με σχολεία, Πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς σε εθνικό, τοπικό ή διεθνές επίπεδο.

http://www.coloringpages24.com/ 
Ιστοσελίδα με κεντρικό θέμα τη ζωγραφική για τα παιδιά. Προσφέρονται έτοιμα σχέδια από διάφορες κατηγορίες (ζώα, επαγγέλματα, διασημότητες, αντικείμενα κ.α.) για να τα χρωματίσουν καθώς και πληθώρα παιχνιδιών μνήμης, παιχνιδιών διαφορών και πάζλ.

http://dress-games.100com.eu/ 
Παιχνίδι για κορίτσια μικρών ηλικιών στα οποία μπορούν να μακιγιάρουν και να ντύσουν χαρακτήρες με τα ρούχα που θέλουν και να στολίσουν τους προσωπικούς τους χώρους. Το site  περιλλαμβάνει πολλές διαφορετικές επιλογές και σχέδια.

http://www.mikrouli.gr/Mikrouli/Archike.html 
Ιστότοπος για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το site αυτό διαθέτει πεδίο με συμβουλές για τους γονείς. Προσφέρει ενδιαφέρουσες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, όπως σχέδια ζωγραφικής, χειροτεχνίες, τραγούδια, παραμύθια, παιχνίδια και άλλα. Σημαντικό είναι πως προβάλλει επιλεγμένες δραστηριότητες για παιδιά.

http://www.thecolor.com/
Ένα από τα πιο παλιά site για ζωγραφική για παιδιά. Διαθέτει πληθώρα σχεδίων σε πάνω από 30 κατηγορίες που παραβάλλονται αλφαβητικά. Μπορείτε να γίνεται επίσης μέλος της συγκεκριμένης ιστοσελίδας με μια απλή εγγραφή, ώστε να αποθηκεύετε τα σχέδιά σας.

http://www.paidika.gr/
Η ιστοσελίδα αυτή παρέχει δραστηριότητες, παιχνίδα, ζωγραφιές, ιστορίες και συμβουλές για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Σημαντικές είναι ενότητες που περιλλαμβάνονται στο site όπως Περιβάλλον-Οικολογία, Γραμματική, Εκπαιδευτικό Υλικό και Διατροφή-Συνταγές.

http://www.origami-kids.com/ 
Το origami είναι μια ασχολία που έγινε της μόδας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για κατασκευές με απλό χαρτί όπως οι σαΐτες και τα καραβάκια που κατασκευάζαμε μικροί. Η διαφορά είναι πως η δραστηριότητα αυτή έχει εξελιχθεί και υπάρχουν πλέον πάνω από δέκα διαφορετικές κατηγορίες για να κατασκευαστούν τέτοια μικροαντικείμενα. Με τον τρόπο αυτό εξασκείται η δημιουργικότητα και εφευρετικότητα του παιδιού.

http://www.imeakia.gr/ 
Η ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για παιδιά. Το site αυτό είναι προτεινόμενο για το «Ευρωπαϊκό Βραβείο για Ποιοτικό Online  Περιεχόμενο για Παιδιά». Διαθέτει ευρύ εκπαιδευτικό περιεχόμενο το οποίο συνδέεται με τις αντίστοιχες ενότητες του Ι.Μ.Ε. To imeakia.grανανεώνεται συνεχώς με νέες εκδηλώσεις, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά.

http://www.mikrosanagnostis.gr/ 
Επίσης προτεινόμενο για «Ευρωπαϊκό Βραβείο για Ποιοτικό Online  Περιεχόμενο για Παιδιά» είναι το site του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Η ιστοσελίδα αυτή είναι πολύ καλά οργανωμένη με πεδία τόσο για μεγάλους και εκπαιδευτικούς όσο και για παιδιά. Μπορούν οι μικροί μας φίλοι να βρούν το βιβλίο που ψάχνουν αλλά και να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς συγγραφής.

http://www.crete2day.gr/

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Δωρεάν μουσικό εργαστήριο για παιδιά με αυτισμό

 
Δωρεάν μουσικό εργαστήριο για παιδιά με αυτισμό

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών οργανώνει για δεύτερη χρονιά ένα μουσικό εργαστήριο έξι συναντήσεων, με μουσικές δραστηριότητες ειδικά μελετημένες προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών με αυτισμό. Η παρουσία των γονέων είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, ενώ το ρόλο τους τον καθορίζουν οι ίδιοι: μπορεί να είναι απλοί παρατηρητές ή να συμμετέχουν ενεργά.

Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά εργαλεία μάθησης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και λειτουργεί ως μέσο για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τη συναισθηματική ωρίμανση των ατόμων με αυτισμό.

Το εργαστήριο (1-30 Νοεμβρίου) προσκαλεί τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη μουσική και το ρυθμό, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Αρχικά, τα παιδιά γνωρίζουν το χώρο και τους μουσικούς και, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, πειραματίζονται με τα μουσικά όργανα και παράγουν ήχους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μικροί μουσικοί, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές, συμμετέχουν σε διάφορα παιχνίδια αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με βάση τη μουσική. Οι δραστηριότητες που στηρίζονται στη ρυθμική αγωγή και τους χρωματισμούς είναι ποικίλες, ενώ έννοιες όπως η παύση, η ένταση και η ταχύτητα χρησιμοποιούνται συνδυαστικά για την έκφραση συναισθημάτων και την κατανόηση βασικών εννοιών.

Στο εργαστήριο αυτό, η μουσική γίνεται η «γλώσσα» επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος. Μέσα από τους ήχους, το παιχνίδι και τις εναλλαγές ρόλων, τα παιδιά καλούνται να αισθανθούν την ύπαρξή τους, να εκφράσουν τι νιώθουν, να τραγουδήσουν και να γνωρίσουν πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Παράλληλα, βιώνουν την εμπειρία της ομαδικότητας, συνεργάζονται και προετοιμάζονται για τον τελικό στόχο του εργαστηρίου, που είναι μια συναυλία, μια μουσική γιορτή με πρωταγωνιστές τα ίδια.

Τον Μάιο το πρόγραμμα θα επαναληφθεί για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου και την εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής Αραβέλλα Μπαμπασίκα-Αναστασάκη, μαζί με μια ομάδα μουσικών.

Απευθύνεται σε παιδιά 8-11 ετών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και τους γονείς τους

Ημερομηνίες: Παρασκευή 1 Νοεμβρίου (18:00-20:00, πρώτη συνάντηση μόνο για τους γονείς) και τα Σάββατα 2, 9, 16, 23 & 30 Νοεμβρίου 2013 (11:00-13:00)

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Για κρατήσεις: 213-017-8002 ή education@sgt.gr (υπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα).


http://health.in.gr/news/various/article/?aid=1231270462

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

2 Θεατρικές Παραστάσεις για Παιδιά δωρεάν και ...για καλό σκοπό

1) Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.
 Το Θέατρο του Νέου Κόσμου, συμμετέχοντας στις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές δράσεις που απλώνονται αυτό τον καιρό στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, παρουσιάζει την παράσταση Το μεγάλο μπλουμ του Μπρίλη (της Ρεγγίνας Καπετανάκη και του Βασίλη Ρίσβα σε σκηνοθιεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου) στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι.
Μια παράσταση που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από καταγωγή, και στα παιδιά που έπαιζαν στην πλατεία πριν παραδοθεί στη βαρβαρότητα.
Ας γεμίσει η πλατεία με παιδιά και γονείς που θα δουν την παράσταση, κι ας είναι αυτό ένα βήμα για να ανοίξει σύντομα η παιδική χαρά και να ανθίσει ξανά το χαμόγελο στη γειτονιά.
Η παράσταση ανεβαίνει από την κινητή μονάδα θεάτρου για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα ή ανήκουν σε άλλες ευαίσθητες ομάδες. (περισσότερα εδώ)

2) Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013 στη 1μμ, στο Ραδιομέγαρο ΕΡΤ
Η παράσταση για παιδιά “Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι” (της Μαρίας Παπαλέξη) μια παράσταση αλληλεγγύης

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

"7 Κυριακές στο Γκάζι" για παιδιά και γονείς

Εργαστήρια για παιδιά αλλά και για μεγάλους θα γίνονται στο Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολις του Δ. Αθηναίων για 7 Κυριακές μέχρι το Μάιο του 2014 με ελεύθερη είσοδο.
Πιο συγκεκριμένα την Κυριακή 20 Οκτωβρίου θα εγκαινιαστεί το πρόγραμμα με τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού με τίτλο «Το σπίτι μας, ο κόσμος όλος!» και «Οι γονείς μου και εγώ, άνθρωποι της πόλης» από το χώρο δημιουργικών δράσεων «Μικρές Ιστορίες». Επίσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τη Μαρία - Ζωή Φουντοπούλου (αναπλ. Καθηγήτρια Παιδαγωγικής Ε.Κ.Π.Α.) με θέμα "Μαμά, τι ώρα θα γυρίσεις;"

Στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα παιδιά εξερευνούν το Μουσείο στο Γκάζι» που με την παρότρυνση ενός μουσειοπαιδαγωγού και τη συμμετοχή των γονιών τους, τα παιδιά κάνουν μια περιήγηση στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, μέσα από παιχνίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Ακολουθούν τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου και γνωρίζουν την ιστορία και τη λειτουργία του παλαιού εργοστασίου.

Η είσοδος στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου θα είναι ελεύθερη και θα πραγματοποιηθεί δωρεάν ξενάγηση.

Τα εικαστικά εργαστήρια απευθύνονται σε γονείς και παιδιά ηλικίας από 3 ετών. Στόχος τους είναι η συνεργασία μεταξύ γονιού και παιδιού, έτσι ώστε να δημιουργήσουν από κοινού το ιδανικό…σπίτι. Χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά γονείς και παιδιά δημιουργούν μια πόλη από χρωματιστά σπίτια που θα παραμείνει στον χώρο της Τεχνόπολις.

«Το σπίτι μας, ο κόσμος όλος!»
Το σπίτι μας αποτελεί το σημείο συγκέντρωσης όλης της οικογένειας και τον χώρο όπου κάθε παιδί πρέπει να νιώθει ασφάλεια και θαλπωρή. Τι είναι αυτό που μου αρέσει στο σπίτι μου; Τι κάνω στο σπίτι μου με την μαμά και τον μπαμπά μου; Πως έχω φανταστεί τον ιδανικό χώρο για την οικογένειά μου;
Στόχος του εργαστηρίου είναι η συνεργασία μεταξύ γονιού και παιδιού, έτσι ώστε να δημιουργήσουν από κοινού το ιδανικό…σπίτι!

«Άνθρωποι στην πόλη! Εγώ και οι γονείς μου»
Ποιο είναι όλοι οι άνθρωποι που περπατάνε γύρω μου στην πόλη; Τι κάνω όταν πάω βόλτα με τους γονείς μου τις Κυριακές στην Αθήνα;
Στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία ενός εικαστικού έργου από τους συμμετέχοντες (γονείς και παιδιά) με θέμα τους ανθρώπους που κυκλοφορούν στην πόλη. Γονείς και παιδιά καλούνται να παρατηρήσουν το έργο που έχει δημιουργήσει η ομάδα του προηγούμενου εργαστηρίου («Το σπίτι μου, ο κόσμος όλος!») και να δημιουργήσουν σε ένα εικαστικό εργαστήριο ένα έργο που αποτυπώνει την οικογένειά τους στους δρόμους της πόλης! Το εργαστήριο αυτό μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά του πρώτου.

Η είσοδος και η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
Κρατήσεις για όλες τις δράσεις: 210 3475518, 6940268477 (10:00-17:00)

Ώρες διεξαγωγής των δράσεων:
10.15 - 11.15 «Το σπίτι μας, ο κόσμος όλος!» (Εικαστικό εργαστήριο με τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού.)
11.30 -12.30 «Άνθρωποι στην πόλη! Εγώ και οι γονείς μου.» (Εικαστικό εργαστήριο με
τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού)
11.30 -12.30 "Μαμά, τι ώρα θα γυρίσεις;": Από την ποσοτική απουσία στην ποιοτική
παρουσία των γονέων κοντά στα παιδιά τους. – Ομιλήτρια: Μαρία –Ζωή
Φουντοπούλου (αναπλ. Καθηγήτρια Παιδαγωγικής Ε.Κ.Π.Α.)
12.00 – 13.00 «Τα παιδιά εξερευνούν το Μουσείο στο Γκάζι» (Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά και τις οικογένειες τους)
13.00 Ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3453548, press@athens-technopolis.gr, www.technopolis-athens.com

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

 http://entertainment.in.gr/html/ent/765/ent.155765.asp

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

«Φτουξελευτερία» για τα μικρά παιδιά

«Φτουξελευτερία» για τα μικρά παιδιά
Η ομάδα κουκλοθέατρου και αφήγησης παραμυθιού φτουξελευτερία σας ταξιδεύει στου Κόσμου την άκρη κάθε Κυριακή στις 12:00 στη Χώρο Τέχνης Δελφών 13.
(διεύθυνση: Δελφών 13, Περιστέρι. τηλ. 210-8828696, 6977209160)
Διάρκεια 60 λεπτά, από 4 ετών και πάνω
Ένα παραμύθι για κάποιον που έκανε ένα ταξίδι μακρινό, γεμάτο συναντήσεις, δοκιμασίες και περιπέτειες ψάχνοντας την πιο όμορφη του κόσμου... στου Κόσμου την άκρη!
Αφήγηση παραμυθιού με ζωντανή μουσική (κιθάρα, βιολί, ακορντεόν και κρουστά) και πρωτότυπες μουσικές κουκλες.
Βάλαμε τα δικά μας λόγια. τη δικιά μας μουσική και διάθεση...Τυλίξαμε και ξετυλίξαμε την κόκκινη κλωστή αμέτρητες φορές και...κάθε φορά ανακαλύπταμε και κάτι καινούργιο! Τώρα θέλουμε να μοιραστούμε το παραμύθι με όλους, μικρούς και μεγάλους. Ποιος ξέρει; μπορεί έτσι να βρούμε κάτι που δεν είχαμε προσέξει.
Συντελεστές:
Κωσταντής Μιζάρας (αφήγηση, κιθάρα), Αγγελική Γουναρίδη (αφήγηση, εμψύχωση αντικειμένων), Κυριάκος Μακρίδης (βιολί, ακορντεόν)
Διάρκεια: 60 λεπτά
Περισσότερες πληροφορίες
Ομάδα Κουκλοθεάτρου και Αφήγησης Παραμιθιών ΦΤΟΥΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ
Η ομάδα κουκλοθεάτρου και αφήγησης παραμυθιών ΦΤΟΥΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ αποτελείται από τους: Αγγελική Γουναρίδη (εμψύχωση κούκλας και αντικειμένων) και Κωσταντή Μιζάρα (ηθοποιό). Η ΦΤΟΥΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στα τέλη του 2005 στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων, όπου παρουσίασε ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια και διεξήγαγε εργαστήρι κατασκευής για τα παιδιά-θεατές της παράστασης.Στόχος της συνεργασίας έκτοτε, είναι η δημιουργία και η εκτέλεση παραστάσεων στις οποίες το θέατρο και το κουκλοθέατρο παντρεύονται με σκοπό την ουσιαστική επικοινωνία κοινού και κουκλοπαιχτών. Η ΦΤΟΥΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ δεν λέει παραμύθια και ιστορίες. ΣΑΣ λέει παραμύθια και ιστορίες.
blog: http://omadaftouxelefteria.blogspot.gr/
Δελφών 13
Ένας χώρος αλλάζει μορφή και δίνει χρώμα και ρυθμό σε μια γειτονιά γεμάτη ζωντάνια. Το παλιό σιδηρουργείο της Δελφών 13, στην καρδιά του Περιστερίου, μεταμορφώθηκε σε ένα εργαστήρι ενασχόλησης με τις τέχνες για μικρούς ανθρώπους και μεγάλα παιδιά. Μία ομάδα νέων καλλιτεχνών που μοιράζονται τις γνώσεις τους και τη χαρά για το αντικείμενό τους. Ένας χώρος δημιουργίας και επικοινωνίας, ανάμεσα σε δασκάλους και μαθητές, παιδιά και μεγάλους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, οι οποίοι θα έχουν εξίσου τη δυνατότητα να μαθαίνουν, να κάνουν πρόβες αλλά και να παρουσιάζουν δείγματα της δουλειάς τους. Παράλληλα στο Χώρο τέχνης και παιχνιδιού της Δελφών 13 φιλοξενούνται δράσεις από ομάδες καλλιτεχνών (παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, προβολές, παρουσιάσεις). Ελάτε να γνωρίσετε τον Χώρο τέχνης και παιχνιδιού της Δελφών 13 και να συζητήσετε με τους υπεύθυνους των εργαστηρίων. Λειτουργούν χωριστά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
Δελφών 13 περιστέρι -στο παλιό σιδηρουργείο (μετρό κόκκινη γραμμή σταθμός Περιστέρι, τρόλεϊ 12 - λεωφορεία Α13, 075, 25, 731, 748, 891, 892 στάση Δημαρχείο) Τηλέφωνα: 6977 209160, 210 8828696