Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013

Επιτραπέζιο Παιχνίδι...Co-opoly: Ένας συνεταιρισμός απέναντι στον κακό τραπεζίτη


Μια καινούργια ιδιαίτερη έκδοση του πασίγνωστου παιχνιδιού Μονόπολυ αντιστρέφει την δαρβινιστική ψυχολογία της πρώτης. Οι παίκτες είναι μέλη μια συνεταιριστικής επιχείρησης και ο τραπεζίτης είναι ο κακός του παιχνιδιού. Το όνομα του παιχνιδιού Co-opoly.  


Η Co-opoly έχει στόχο να εκπαιδεύσει τους παίκτες πως να λειτουργούν σε μια πραγματική συνεταιριστική επιχείρηση. Δημιουργοί του είναι τέσσερις πρώην φοιτητές του κολεγίου Χαμσάϊρ και ανήκουν στη συνεταιριστική ομάδα TESA (Εργαλειοθήκη για την Εκπαίδευση και την Κοινωνική Δράση). Πουλώντας την Co-opoly αλλά και παρέχοντας υπηρεσίες όπως ο δημοκρατικός έλεγχος σε οργανισμούς η TESA στοχεύει σε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

H Co – opoly εμφανίστηκε το Νοέμβριο του 2011 και έκανε sold – out μέσα σε ένα χρόνο. To 2014 θα κυκλοφορήσει μια δεύτερη έκδοση στην Ευρώπη, τη Νότια Κορέα και τις Φιλιππίνες.

Το παιχνίδι

Στην Co-opoly οι παίκτες αποτελούν μέλη ενός συνεταιρισμούς επιχειρήσεων. Στόχος τους η οικονομική ευημερία μέσα από τη συνεργασία. Η Co-opoly διαφέρει από τον προκάτοχο της σε σημαντικά σημεία.

Ο παίκτης μπορεί να είναι διαφορετικός χαρακτήρας, για παράδειγμα μια ανύπαντρη μητέρα ή ένας συνταξιούχος που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Κάθε παίκτης έχει διαφορετικό κόστος ζωής και επιβαρύνεται με τα ατομικά του έξοδα. Όμως τα κέρδη του εξαρτώνται από την επιτυχία του συνεταιρισμού.

Αν ένα από τα μέλη του συνεταιρισμού δεν μπορεί να πληρώσει το κόστος ζωής του η συνεργασία αποτυγχάνει. Οι παίκτες κερδίζουν στην περίπτωση που καταφέρουν να πετύχουν στη συνεργασία τους. Το παιχνίδι είναι διδακτικό αλλά όχι τόσο ρεαλιστικό ώστε να μην είναι διασκεδαστικό.

«Πιστεύουμε στην ιδέα της συνεργασίας και της αμοιβαίας βοήθειας. Η ιδέα αυτή σημαίνει πως είμαστε όλοι μαζί. Αν πτωχεύσω εγώ, χάνουν όλοι» εξηγεί ο Βαν Σλάικς εκ των δημιουργών του παιχνιδιού.

Λίγοι γνωρίζουν ότι πριν τη δημιουργία της Monopoly από τον Τσαρλς Ντάροου κατά την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης μια σοσιαλίστρια η Ελίζαμπεθ Μαγκι, είχε αναπτύξει ένα αντίστοιχο πρώιμο παιχνίδι που ονομαζόταν «Το παιχνίδι του ιδιοκτήτη». Το εν λόγω παιχνίδι είχε στόχο να εκπαιδεύσει τους παίκτες έναντι στα δεινά του αχαλίνωτου καπιταλισμού.

Ωστόσο η Co-opoly δεν είναι το μόνο παιχνίδι της εταιρείας TESA που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει το παιχνίδι κοινωνικής δικαιοσύνης «Loud and Proud».

πηγή:  http://tvxs.gr/news/kosmos/co-opoly-enas-synetairismos-apenanti-ston-kako-trapeziti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου