Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας: Το ανθρώπινο μεράκι αναδεικνύει τη φύση

Μη βιαστείτε να πείτε ότι δεν σας αρέσουν τα Μουσεία. Γιατί αυτό το μουσείο, απλά θα σας αρέσει…
Διαφορετικό, έξυπνο, κατανοητό ως προς τα εκθέματά του και κυρίως φτιαγμένο με μεράκι, από ανθρώπους που το αγάπησαν και το ανέδειξαν, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας είναι απλά μια υπέροχη εμπειρία.
Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
Τοποθετημένο με αρμονία μέσα στο φυσικό περιβάλλον της Στυμφαλίας, με φόντο τη λίμνη, την οποία μπορείτε να θαυμάσετε μέσα από ένα μοναδικό παρατηρητήριο, το μουσείο, θα σας ξεναγήσει με τον πιο απλό και έξυπνο τρόπο στα μυστικά του φυσικού τοπίου που το φιλοξενεί.
Το παρατηρητήριο
Το παρατηρητήριο
Και κυρίως θα επιτύχει κατά πολύ το στόχο του που είναι οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.
Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία. Εκεί απομάκρυνε ο Ηρακλής τις Στυμφαλίδες όρνιθες, σύμφωνα με τη μυθολογία.
Οι ενότητες του ταξιδιού…
Στην πρώτη ενότητα του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας θα βρείτε στοιχεία για το περιβάλλον της περιοχής και τη σημασία του.
Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Ταξίδι στην ιστορία της περιοχής
Ταξίδι στην ιστορία της περιοχής
Στη δεύτερη ενότητα θα δείτε πώς το περιβάλλον της περιοχής επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων. Για να κατανοήσετε καλύτερα την ιστορία, τη λαογραφία, το περιβάλλον και τη ζωή στη Στυμφαλία ανά τους αιώνες, το Μουσείο διαθέτει:
•Εικαστικά σύνολα για τη χρήση των αντικειμένων
•Πλούσιο εποπτικό υλικό εκπαιδευτικού χαρακτήρα
•Μακέτες
•Πρωτότυπες ψηφιακές αναπαραστάσεις
•Ταινίες τεκμηρίωσης
Στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου έχετε πρόσβαση σε ένα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο έκθεμα: ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής!
Στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού.
Οι μικροί επισκέπτες
Οι μικροί επισκέπτες θα χαρούν να ανεβούν στη βάρκα για να δουν από κοντά φυτά και ψάρια του υγροβιότοπου, όπως φαίνονται στην τομή της λίμνης στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να δουν πρωτότυπες μακέτες. Επιπλέον, οι ψηφιακές αναπαραστάσεις του Μουσείου ζωντανεύουν στα μάτια των παιδιών πώς οι άνθρωποι ζούσαν σε αρμονία με τη φύση, για χιλιάδες χρόνια, γύρω από τη Λίμνη Στυμφαλία.
Η βάρκα θα "μεταφέρει" στη λίμνη τους μικρούς επισκέπτες
Η βάρκα θα «μεταφέρει» στη λίμνη τους μικρούς επισκέπτες
Το Μουσείο οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις, όπως το πρόγραμμα «Παιχνίδια μυστικά, στης λίμνης τα νερά».

Πληροφορίες
Το Μουσείο βρίσκεται στη Στυμφαλία Κορινθίας (Τηλέφωνο: 27470 22296) και λειτουργεί:
Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου: Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-6 μ.μ.
Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου: Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-5 μ.μ.
(Κλειστο: Κάθε Τρίτη, 1 Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 14 Σεπτεμβρίου (τοπική εορτή), 15 Αυγούστου, 25-26 Δεκεμβρίου.
Το εισιτήριο κοστίζει 3 ευρώ (Μειωμένο εισιτήριο: 1,5 ευρώ)
Ημέρες ελεύθερης εισόδου
18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)
Τελευταίο Σ/Κ Σεπτεμβρίου (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)

πηγή:  http://exelixeis.gr/taxidia/mouseio-periballontos-stumfalias-anthropino-meraki-anadeiknyei-ti-fysi#.VBPoGbqoBu8.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου