Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

ενα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ


Το πρώτο περιβαλλοντικό επιτραπέζιο παιχνίδι «Planetbook» παρουσιάστηκε από τον εμπνευστή και δημιουργό του, τη μη κυβερνητική οργάνωση «Κύτταρο Εναλλακτικής Αναζήτησης Νέων» (ΚΕΑΝ).

Η ΚΕΑΝ έχει ξεκινήσει τη διανομή -δωρεάν- του παιχνιδιού στις περιβαλλοντικές ομάδες όλων των σχολείων της δυτικής Αθήνας. Η πρωτοβουλία της ΚΕΑΝ να δημιουργήσει το Planetbook -με τη χορηγία της VODAFONE- πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace, WWF, Μεσόγειος SOS, Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ευρωπαϊκή Εκφραση και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Να σημειωθεί ότι το παιχνίδι δημιουργήθηκε από ανακυκλώσιμα υλικά και μόνο!

Η ονομασία του (Βιβλίο του Πλανήτη) δεν είναι τυχαία, αφού τα ερωτήματα που θέτει στους παίκτες αφορούν μεν αποκλειστικά το περιβάλλον, αλλά όλου του πλανήτη. Γι' αυτό τα παιδιά καλούνται να απαντήσουν τόσο σε ερωτήματα που αφορούν τη χώρα μας, όπως «από τι κινδυνεύει να μολυνθεί η Λίμνη Κερκίνη;» και «σε ποιο νησί των Σποράδων βρίσκεται το θαλάσσιο πάρκο για την προστασία της μεσογειακής φώκιας;», όσο και σε ερωτήματα όπως «τι ποσοστό των Ολλανδών έχει επιλέξει το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς» και «πόσα είδη ζώων και φυτών εξαφανίζονται παγκοσμίως κάθε εβδομάδα».

Και βέβαια, το παιχνίδι προσφέρει τις απαντήσεις, γιατί δεν περιμένει η ΚΕΑΝ από τα παιδιά να είναι παντογνώστες, κανείς δεν γεννήθηκε μαθημένος, αλλά ελπίζει ότι όλα όσα μαθαίνουν θα συμβάλουν στην ευαισθητοποίησή τους. Μπορεί, λοιπόν, τυπικά νικητής να ανακηρύσσεται ο παίκτης που απαντά σωστά στις περισσότερες ερωτήσεις, αλλά στην ουσία χαμένος δεν υπάρχει, όλοι οι παίκτες είναι εξίσου κερδισμένοι, αφού μαθαίνουν τόσα πράγματα, κάποια δυσάρεστα, αλλά απαραίτητα για να συνειδητοποιήσουν ότι ο πλανήτης μας πράγματι κινδυνεύει και ότι ο μόνος τρόπος για να σωθεί είναι να σταματήσουμε να τον ρυπαίνουμε, είτε από αμέλεια και επιπολαιότητα, είτε από αδιαφορία.

Τα ψάρια περιέχουν φυτοφάρμακα. Οι κλιματικές αλλαγές αναμένεται να προκαλέσουν στην Ευρώπη πλημμύρες στον Βορρά και ξηρασία στο Νότο. Η τρύπα του όζοντος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Κάποιες από τις δυσάρεστες πληροφορίες που μαθαίνει κανείς παίζοντας Planetbook. Είναι όμως πράγματα που οφείλουμε να γνωρίζουμε για να συνειδητοποιήσουμε το οριακό σημείο που έχει φτάσει ο πλανήτης μας.

* Στην παρουσίαση του παιχνιδιού βρέθηκε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της πράσινης ανάπτυξης.

Για περισσότερες πληροφορίες: 210-2692880.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου