Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

υπό την προστασία μας… ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ

Πόσο καλά γνωρίζουμε τα ζώα που απειλούνται να χαθούν στην Ελλάδα.
Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να συμβάλουμε στη διάσωση τους;
Τα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣακια αποφάσισαν να μας γνωρίσουν, μέσα από τις σελίδες τους, τα ζώα που έχουν ανάγκη την προστασίας μας.
Να μάθουμε για τον τόπο που ζουν, την τροφή που χρειάζονται, τους κινδύνους που διατρέχουν, τις συνήθειες τους και τα χαρακτηριστικά τους, τον τρόπο και τον τόπο που γεννούν τα μικρά τους.
Υπό την προστασία μας… λοιπόν σήμερα
η μεσογειακή φώκια μονάχους- μονάχους…

Το όνομα της Μεσογειακής φώκιας Μονάχους μονάχους προέρχεται από τη λέξη «μοναχός», δηλαδή καλόγερος, γιατί οι δίπλες στο λαιμό της θυμίζουν τις πτυχές από τα ράσα των μοναχών. Είναι, βλέπετε, παχουλό ζώο. Μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 250-300 κιλά βάρος. Και τα 3 μέτρα μήκος. Σωστή νταρντάνα!
Οι θηλυκές Μεσογειακές φώκιες γεννούν ένα μικρό κάθε χρόνο. Τα μωρά γεννιούνται μαύρα με ένα λευκό σημάδι στην κοιλιά αλλά μετά από δυο μήνες αλλάζουν χρώμα και γίνονται γκρι ή μπεζ, σαν τις ενήλικες φώκιες.
Οι λόγοι που η Μεσογειακή φώκια κινδυνεύει να εξαφανιστεί είναι πολλοί. Τα μεγάλα ψαροκάικα και οι δυναμίτες θανατώνουν πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς και καταστρέφουν τα αυγά τους με αποτέλεσμα η τροφή της να λιγοστεύει. Επίσης, οι ψαράδες την κυνηγούν γιατί προκαλεί ζημιές στα δίχτυα και τα παραγάδια τους, στην προσπάθειά της να βρει τροφή. Άλλες φώκιες πάλι παγιδεύονται στα δίχτυα κάτω από το νερό και πνίγονται. Αυτά έχουν όσοι αναπνέουν με πνεύμονες! Ευτυχώς υπάρχουν και πολλοί ευσυνείδητοι ψαράδες που ξέρουν ότι το θαλάσσιο περιβάλλον πρέπει να προστατευθεί από όλους μας.
Μεγάλο πρόβλημα είναι και η καταστροφή των ακτών, που κτίζονται ή πλημμυρίζουν από τουρίστες. Έτσι, λιγοστεύουν συνεχώς τα μέρη που μπορεί να αναπαυθεί και να γεννήσει με ησυχία. Από την άλλη τα σκουπίδια και οι τοξικές ουσίες που ρυπαίνουν τη θάλασσα, παγιδεύουν ή σκοτώνουν την ίδια και τους οργανισμούς με τους οποίους τρέφεται.
Η Μονάχους μονάχους είναι από τις μεγαλύτερες φώκιες της Γης. Και η πιο σπάνια! Συγκαταλέγεται μέσα στα δέκα πιο απειλούμενα είδη του πλανήτη μας. Στη Μεσόγειο έχουν απομείνει γύρω στις 500 τέτοιες φώκιες και οι 300-350 ζουν στην Ελλάδα. Οι μισές και παραπάνω! Η προστασία τους όπως καταλαβαίνετε είναι δική μας υπόθεση.
Πολύ παλιότερα ζούσαν σε κοπάδια σε όλες τις ελληνικές ακτές. Τους άρεσε να λιάζονται και να μεγαλώνουν τα μικρά τους στις μεγάλες ακρογιαλιές μας.
Όμως αργότερα, η συχνή παρουσία του ανθρώπου στις παραλίες, έκανε τη φώκια να αποτραβιέται όλο και περισσότερο στις σπηλιές. Και η Ελλάδα, αν και μικρή χώρα, έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτής και πολλά μικρά και μεγάλα νησιά, με σπηλιές. Αυτός είναι και ο λόγος που φιλοξενούμε τον μεγαλύτερο πληθυσμό Μεσογειακής φώκιας στον κόσμο. Έχουμε τις περισσότερες «κρυψώνες» της Μεσογείου!
Σήμερα, οι πιο πολλές φώκιες βρίσκονται στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες, στις Βόρειες Σποράδες, στα Δωδεκάνησα και στα Ιόνια νησιά. Στις Σποράδες, μάλιστα, ένας από τους σημαντικότερους τόπους αναπαραγωγής της Μεσογειακής φώκιας, δημιουργήθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων, όπως ονομάζεται.
Το Πάρκο αυτό είναι μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει την Αλόννησο και μερικά ακόμη ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες. Εμείς όλοι μπορούμε να το επισκεφθούμε αρκεί να ακολουθούμε τους κανονισμούς που υπάρχουν για την προστασία του πολύτιμου αυτού οικοσυστήματος. Κι αν είμαστε τυχεροί μπορεί να δούμε από κοντά ένα από τα πιο σπάνια ζώα του πλανήτη μας!
Ποιοι είναι οι συμμαχούληδες;
Οι Συμμαχούληδες είναι η Παιδική και Νεανική Ομάδα της MOm, της οργάνωσης για την προστασία της Μεσογειακής Φώκιας.
Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε κι εμείς στην προστασία του πλούσιου φυσικού πλούτου της χώρας μας και της Μεσογειακής φώκιας που είναι μόνιμος κάτοικος των ελληνικών θαλασσών, χρειάζεται να ενημερωνόμαστε τακτικά.
Μαζί με άλλα παιδιά της ηλικίας μας που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα, μαζί με τους Συμμαχούληδες, έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε στις ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που οργανώνει η MOm.
Το μέλλον του πλανήτη μας δεν εξαρτάται μόνο από τους μεγάλους, αλλά και από τα παιδιά και τους νέους, δηλαδή εμάς!

Οι Συμμαχούληδες μας περιμένουν... 

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την MOm...
Για περισσότερα... επισκεφτείται την επίσημη ιστοσελίδα της MOm
Παίξτε παιχνίδια με τη Μονάχους Μονάχους... εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου