Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ... ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ!!!


Ο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ έχει μία καταπληκτική πρόταση για την Κυριακή 18 Απριλίου στις 11:00, θα επισκεφτούμε και θα ξεναγηθούμε στο Διομήδειο Βοτανικό κήπο.
Οι περισσότεροι από μας, μικροί και μεγάλοι, έχουμε περπατήσει στους υπέροχους κήπους του, έχουμε ξαπλώσει στη χλόη του απολαμβάνοντας το ήλιο, έχουμε θαυμάσει τα υπέροχα λουλούδια και φυτά που φιλοξενεί.
Την Κυριακή θα έχουμε την ευκαιρία με τη βοήθεια των ξεναγών μας να προσεγγίσουμε αυτό το υπέροχο μέρος ιστορικά, περιβαντολογικά και γεωλογικά.
Η πεζοπορία μας θα είναι εύκολη, θα μπορούν και τα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣακια να την απολαύσουν και ταυτόχρονα να μάθουν για όλα αυτά που θα βλέπουν γύρω τους. Πιστεύουμε πως είναι αξίζει τον κόπο τα παιδιά να γνωρίζουν τέτοια μέρη, να μάθουν να συχνάζουν σ’ αυτά, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη φύση και όλα όσα απλόχερα μας προσφέρει.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΠΟ
Ο Διομήδειος Βοτανικός κήπος είναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου. Καλύπτει συνολική έκταση 1860 στρεμμάτων, τα οποία παραχωρήθηκαν το 1961 από το Υπουργείο Γεωργίας, οπότε και άρχισαν οι εργασίες για τη διαμόρφωση του κήπου με βάση τα σχέδια της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Η. Hammerbacher.
Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1975 με σκοπό να λειτουργήσει για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και για τη μελέτη ,την ανάπτυξη και την διαφύλαξη του πλούτου της ελληνικής χλωρίδας. Φιλοξενούνται συνολικά περίπου 2500 είδη φυτών.
Ο Βοτανικός Kήπος Διομήδους είναι ένα Κοινωφελές Ίδρυμα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1952, μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου Διομήδους, που κληροδότησε μέρος της περιουσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών γι' αυτόν το σκοπό.


 Η Λιλιάνα Αβρούσιν γράφει: «Eίναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της Eλλάδας και της ανατολικής Mεσογείου και παρόλο που άνοιξε πριν από 31 χρόνια (!), παραμένει άγνωστος στους περισσότερους κατοίκους τής «πρωτεύουσας με το λιγότερο πράσινο». Kαλύπτει συνολικά μια έκταση 1.860 στρεμμάτων με φυσική κυρίως βλάστηση, διακόσια από τα οποία είναι καλλιεργημένα και φιλοξενούν 2.500 είδη φυτών, κατανεμημένα σε διαφορετικά θεματικά τμήματα.
Kάποια από αυτά είναι ο Δενδρώνας, ο Aνθώνας, ο Pοδώνας και τα τμήματα ιστορικών, φαρμακευτικών, καλλωπιστικών και οικονομικών φυτών. Στον Δενδρώνα, που φιλοξενεί δέντρα από όλες τις ηπείρους, μην παραλείψετε να δείτε το γκίνγκο, ένα ζωντανό απολίθωμα, το οποίο υπήρξε τροφή των φυτοφάγων δεινοσαύρων τριακόσια εκατομμύρια χρόνια πριν και την κινεζική μηλιά με τα λιλιπούτεια μηλαράκια. Στο τμήμα ιστορικών φυτών -το μοναδικό που υπάρχει σε βοτανικό κήπο- θα θυμηθείτε μύθους, θεούς και αρχαίους συγγραφείς.
Eδώ το ενδιαφέρον σας θα τραβήξει το κώνειο, ο νάρθηκας -μέσα στα κούφια κλαδιά του οποίου ο Προμηθέας μετέφερε τη φωτιά στους ανθρώπους (ανθίζει το χειμώνα), η άκανθος, που τα φύλλα της διακοσμούν τα αρχαία κορινθιακά κιονόκρανα και το παλιούρι από το οποίο φτιάχτηκε το ακάνθινο στεφάνι του Xριστού. Tο τμήμα των καλλωπιστικών φυτών περιλαμβάνει 15 μεγάλα πολύχρωμα παρτέρια, ενώ στο τμήμα
των οικονομικών φυτών το βαμβάκι, ο καπνός, τα εποχιακά φυτά του λαχανόκηπου και η διακοσμητική λίμνη με τα γιγάντια νούφαρα θα σας εντυπωσιάσουν. Δίπλα τους, θα δείτε ακόμα το χρυσόξυλο (η κίτρινη χρωστική ουσία του έβαφε ρούχα), τη φυτόλακκα (παράγει κόκκινη χρωστική ύλη), το βερνικόδεντρο και το λινάρι. Στα φαρμακευτικά φυτά θα δείτε, μεταξύ άλλων, μπελαντόνα, εφέδρα ή βαλεριάνα και μανδραγόρα. O Βοτανικός Κήπος, που είναι δημιούργημα του «Kοινωφελούς Iδρύματος Iουλίας και Aλεξάνδρου N. Διομήδους», συντηρείται από τα έσοδα των κληροδοτημάτων του.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου