Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ενα τσίρκο αλλιώτικο µε γλυπτά και παιχνίδι

Παιδιά παίζουν (και µαθαίνουν) µε τα κινητικά  γλυπτά του Αλεξάντερ Κάλντερ σε «Ενα αλλιώτικο τσίρκο»
Οι ταχυδακτυλουργοί, οι ακροβάτεςκαι οιχορευτές της µινιατούρας «Τσίρκο Κάλντερ», φτιαγµένοι από σύρµα, ξύλο και ύφασµα, θα ζωντανέψουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα πολύχρωµα «κινητικά γλυπτά»του αµερικανού καλλιτέχνη Αλεξάντερ Κάλντερ µετατρέπονται σε παιχνίδι στα χέρια των παιδιών που πειραµατίζονται µε τις τρεις διαστάσεις τωναντικειµένων σε «Ενα αλλιώτικο τσίρκο!».

Αυτός είναι και ο τίτλοςτου εικαστικού παιδικού εργαστηρίου που εγκαινιάζεται στο Μέγαρο στις 14 Ιανουαρίου στο πλαίσιο του Megaron Plus καισε συνεργασία µε το Centre Pompidou του Παρισιού.

Τα παιδιά, ηλικίας 6-12 ετών, παίζουν µε το φως, τη σκιά, τα χρώµατα, το σχέδιο και την ισορροπία έχοντας µαζί τους καθηµερινά υλικά. Εµπνευστής τους το έργο του Κάλντερ, ο οποίος ολοκλήρωσε το «Τσίρκο» του το 1931, προτού, δύο χρόνια µετά, στο Παρίσι δηµιουργήσει τα κρεµαστά κινητικά γλυπτά του επηρεασµένος από τον ολλανδό ζωγράφο Μοντριάν. Φωτογραφίες, αποφθέγµατα και ηχητικά αποσπάσµατα του Κάλντερ µαζί µε δύο ταινίες αποτελούν το σκηνικό της έκθεσης - εργαστηρίου «Ενα αλλιώτικο τσίρκο» που θα στηθεί στο Μέγαρο. Μέσα από τις ενότητες «Παιχνίδι µε την ισορροπία των µορφών», «Σχέδιο στον χώρο», «Ολοι στη σκηνή!» τα παιδιά θα επινοούν µια φιγούρα µε το δικότης νούµερο στο τσίρκο.

1 σχόλιο: