Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ενα μουσείο φτιαγμένο από... σοκολάτα

Το πρώτο ελληνικό Μουσείο Σοκολάτας οργανώνεται στις 29-30 Ιανουαρίου με αφορμή τα 150 χρόνια ιστορίας της σοκολάτας υγείας «Παυλίδη»


Γλυκός πειρασμός, αγαπημένη λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους, πλέον και... μουσειακό έκθεμα. Ο λόγος για τη σοκολάτα που για πρώτη φορά στη χώρα μας γίνεται κεντρικός άξονας ενός πρωτότυπου μουσείου, του «Μουσείου Σοκολάτας Υγείας Παυλίδη». Το πρωτότυπο αυτό μουσείο-εορτασμός διοργανώνεται το διήμερο 29-30 Ιανουαρίου με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη στιγμή που η σοκολάτα υγείας Παυλίδη κυκλοφόρησε για πρώτη φορά.
Στόχος του να μυήσει ανθρώπους κάθε ηλικίας στα μυστικά της παρασκευής της σοκολάτας, καθώς και στην τέχνη της απόλαυσής της.
Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί με πρωτότυπο τρόπο η ενδιαφέρουσα ιστορία της σοκολάτας υγείας, από τη στιγμή που ο Σπυρίδων Παυλίδης την παρήγαγε για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας ένα... ατμοκίνητο μηχάνημα, μέχρι τη σημερινή σύγχρονη γραμμή παραγωγής.
Γκραβούρες, λιθογραφίες και ιστορικές φωτογραφίες θα συνθέσουν τη διαδρομή στην ιστορία της σοκολάτας, ενώ προσομοιώσεις γραμμής παραγωγής θα αποκαλύψουν τα μυστικά της σύγχρονης παρασκευής σοκολάτας.
Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν στον χώρο τρία... σιντριβάνια σοκολάτας ύψους ενάμισι μέτρου το καθένα, στα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να «βουτούν» ζαχαρωτά και να δημιουργούν τα δικά τους «σοκολατάκια». Για τους μικρούς επισκέπτες οι εθελοντές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου έχουν σχεδιάσει δραστηριότητες με θέμα τη σοκολάτα, όπως κατασκευές και ζωγραφιές σε τοίχους ειδικά διαμορφωμένους για τους λιλιπούτειους καλλιτέχνες.
Για τους ενηλίκους, από την άλλη, θα παρουσιαστεί έκθεση από τους φοιτητές του Κολεγίου «Βακαλό Αrt&Design» με θέμα την επέτειο 150 χρόνων από τη «γέννηση» του γλυκού πειρασμού.
Καθώς άλλωστε η ενασχόληση με τη σοκολάτα αναμένεται να... ανοίξει την όρεξη των επισκεπτών, οι οργανωτές της εκδήλωσης αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τις λιχουδιές για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ειδικότερα, στο μουσείο θα λειτουργεί κατάστημα όπου θα προσφέρεται μια ειδική επετειακή συσκευασία της σοκολάτας υγείας. Το 10% των εσόδων από την πώληση της εν λόγω συσκευασίας θα διατεθεί στην ΜΚΟ «Ανοιχτή Αγκαλιά» η οποία προσφέρει υποστήριξη σε παιδιά που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

"ΒΗΜΑ" ΕΛΛΗ ΙΣΜΑΗΛΙΔΟΥ | Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

1 σχόλιο: