Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Πρόταση – Θέατρο για παιδιά: Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου


Πρόταση - Θέατρο για παιδιά: Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
Ένα από τα πιο σημαντικά και πολυδιαβασμένα έργα της Άλκης Ζέη, «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», ανεβαίνει στην παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, δραματοποιημένο από το σκηνοθέτη και παιδαγωγό Τάκη Τζαμαργιά.
Ο μικρός Πέτρος είναι μόλις εννιά ετών, όταν το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του ’40  ηχούν οι σειρήνες του πολέμου και η ανέμελη ζωή του μετατρέπεται σε ένα αγώνα για επιβίωση. Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μέσα από τον «περίπατο» ενός παιδιού, από την κήρυξη του πολέμου και την Αντίσταση μέχρι την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Αθήνα.
Η σκηνοθεσία του Τζαμαργιά, οι ερμηνείες των ηθοποιών, η προεργασία για τη μετεγγραφή του, ούτως ή άλλως εξαιρετικού, λογοτεχνικού κειμένου και από τον Σάββα Κυριακίδη, έχουν ως αποτέλεσμα μια παράσταση άκρως διασκεδαστική, χωρίς να γίνεται ποτέ γελοία όπως συνηθίζουν οι περισσότερες παραστάσεις για παιδιά. Είναι μια παράσταση παιδευτική, που σέβεται τους θεατές, ακόμη και αν αυτοί είναι μερικά 10χρονα, ενώ παρακολουθείται το ίδιο ευχάριστα και από τους ενήλικες, οι οποίοι ίσως δε κατορθώσουν να συγκρατήσουν και τα δάκρυά τους σε ορισμένα σημεία.
Τα δυσάρεστα γεγονότα, όπως ο πόλεμος, η πείνα και ο θάνατος, δίνονται μέσα από την παιδική ματιά, πάντα με τρυφερότητα και αφήνουν στο τέλος μια γλυκόπικρη γεύση, ανατρέποντας την εξωφρενική αντίληψη που κυριαρχεί τελευταία πως «δεν πρέπει να παρουσιάζουμε στενόχωρα θέματα στα παιδιά». Τα μεγαλύτερα παιδιά θα παρακολουθήσουν ευχάριστα, ενώ για ηλικίες μικρότερες των εννέα, καλό θα ήταν να υπάρξει μια προεργασία από τους γονείς, ως προς το θέμα της παράστασης.
Τέλος, θα κάνουμε μια μνεία και στο πρόγραμμα της παράστασης το οποίο περιείχε χρήσιμες πληροφορίες και εκπαιδευτικά παιχνίδια και μας άρεσε πολύ.

Θέατρο REX – Παιδική Σκηνή – Σκηνή «Κατίνα Παξινού»
Πανεπιστημίου 48, Κέντρο
Τηλ.: 2103301881
Παραστάσεις: Πρωινή: Σάβ. 3 μ.μ., 6 μ.μ., Κυρ.11.30 π.μ., 3 μ.μ.
Εισ.: € 10.

πηγή: http://www.xblog.gr

1 σχόλιο: