Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

«Το Μυστήριο της Ζωής» στο Πλανητάριο

«Το Μυστήριο της Ζωής» είναι ο τίτλος της νέας ψηφιακής παράστασης που παρουσιάζει επίσημα στο κοινό το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου σε ειδική εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου.

Είναι η πρώτη μιας τριλογίας παραστάσεων αφιερωμένων στις διάφορες πτυχές του προαιώνιου ερωτήματος του ανθρώπου για το αν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν.

Η παράσταση πραγματεύεται την εμφάνιση της ζωής στη Γη και τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου οδηγώντας στην εντυπωσιακή ποικιλομορφία όλων των ειδών ζωής του πλανήτη μας.

Ξεκινάει με μια παρουσίαση της γέννησης του Ηλιακού Συστήματος και της Γης και συνεχίζει περιγράφοντας τους δομικούς λίθους της ζωής, ορισμένες από τις βασικές θεωρίες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια σχετικά με την απαρχή και τα πρώτα βήματα της ζωής, τις περίφημες θεωρίες του Δαρβίνου για την Εξέλιξη, καθώς και τη σημασία που έχει η μελέτη των απολιθωμάτων στην αποκρυπτογράφηση του τρόπου με τον οποίον εξελίχθηκε η ζωή στο διάβα των γεωλογικών αιώνων.

Η παράσταση αυτή αφιερώνεται στον αξέχαστο και επί χρόνια παλαιό συνεργάτη του Ομίλου Ευγενίδη, τον αείμνηστο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Αλέξανδρο Σταυρόπουλο, του οποίου το δίτομο έργο, Η Ζωή σ’ Επίπεδο Μορίων (Ίδρυμα Ευγενίδου, 2007), αποτέλεσε τη βάση της παράστασης.



Αναφερόμενος στο «Μυστήριο της Ζωής», ο Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου κος Διονύσης Σιμόπουλος τονίζει ότι «… Όπως και με τις προηγούμενες πλανηταριακές μας παραστάσεις, το ίδιο και στην παρούσα, η “από καθέδρας” παρουσίαση και διάδοση των νέων γνώσεων έχει αντικατασταθεί από μια παρουσίαση “ψυχαγωγικής επιμόρφωσης”.

Η μεγάλη ποικιλία θεμάτων στον τρισδιάστατο χώρο του Πλανηταρίου, κερδίζει τη συμμετοχή των θεατών του, οι οποίοι “ψυχαγωγούνται” (με όλη τη σημασία της λέξης) μαθαίνοντας.

Μετά από 50 χρόνια εξέλιξης, άλλωστε, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο έχει μεταμορφωθεί σ’ ένα ευέλικτο διεπιστημονικό κέντρο παρουσιάσεων που υπηρετεί όχι μόνο τις επιστήμες, αλλά και τις τέχνες, και απευθύνεται σ’ ένα ευρύ κοινό, ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου.

Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Πλανηταρίου χρησιμοποιούνται πλέον όλες οι δημιουργικές και τεχνικές δυνατότητες που παρέχουν σήμερα τα οπτικοακουστικά μέσα και οι νέες τεχνολογίες, ώστε να γίνει η αφήγηση της ιστορίας της επιστήμης με τρόπο συναρπαστικό».

Οι τρισδιάστατες σκηνές εικονικής πραγματικότητας της παράστασης βασίζονται στην τριεθνή συνεργασία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, του Πλανηταρίου Μόρισον στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και της Ολλανδικής εταιρείας Mirage 3D στη Χάγη.

Τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Ryan Wyatt (Πλανητάριο Μόρισον) και ο Robin Sip (Μιράζ 3D), ενώ τη σεναριακή προσέγγιση και προσαρμογή των σκηνών της ελληνικής παράστασης έκανε ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Σιμόπουλος.

Την παράσταση αφηγείται στα Ελληνικά η Θέμις Μπαζάκα, ο Κοσμάς Δεβελέγκας και ο Γιάννης Στεφόπουλος, ενώ στην Αγγλική εκδοχή ακούγεται η Jodie Foster, o Tony Maples και o Michael Harrigan.

Το sound design είναι του Στέφανου Κωνσταντινίδη, η μίξη ήχου του Αναστάσιου Κατσάρη, ενώ την ηχογράφηση της μουσικής του Μίμη Πλέσσα έκανε ο Νάσσος Σωπύλης.


Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να αντλήσετε από τον δικτυακό τόπο του Ιδρύματος Ευγενίδου www.eugenfound.edu.gr και από το Facebook [Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο (Eugenides Planetarium)].


ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Παλ. Φάληρο (Είσοδος από Πεντέλης 11) Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 9469 600

πηγή:http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου