Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

το νερό είναι η ζωή μας




Παγκόσμια Ημέρα Νερού η 22α Μαρτίου με το 40% των κατοίκων του πλανήτη να εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Συγκλονιστικά τα στοιχεία της UNICEF, που αναφέρουν ότι 6.000 παιδιά πεθαίνουν από έλλειψη νερού. Με έκθεσή της, η UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών καθώς τονίζει ότι καθημερινά πεθαίνουν 6.000 παιδιά από έλλειψη νερού, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί στις αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του.
Στην Ελλάδα, ο υδροφόρος ορίζοντας κινδυνεύει κυρίως από τα φυτοφάρμακα αλλά και τη σπατάλη, καθώς ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) χαρακτηρίζει τη χώρα μας «σπάταλη στο νερό».
Με το σύνθημα «Νερό για τη Ζωή», η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε με ψήφισμά της τη δεκαετία 2005 -2015 ως τη Διεθνή Δεκαετία για Δράση, κάνοντας έκκληση για πιο συντονισμένη δράση ώστε να υλοποιηθούν οι διεθνώς συμφωνημένοι στόχοι για πρόσβαση σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής.

Στις 22 Μαρτίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Η ημέρα αυτή αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την προώθηση του νερού ως κοινό αγαθό και βασικό δικαίωμα όλων. Με αυτή την ευκαιρία ας ενώσουμε όλοι την φωνή μας για να ασκήσουμε πίεση και διεκδικήσουμε την αναγνώριση των 4 παρακάτω βασικών αρχών που θα οδηγήσουν στην δημοκρατικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων:
  1. ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ – Η Πρόσβαση στο Νερό σε επαρκείς ποσότητες (40 λίτρα για κάθε άτομο για οικιακό σκοπό) και σε κατάλληλη ποιότητα θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως συνταγματικό, καθολικό, αδιαίρετο και αμεταβίβαστο ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα.
  2. ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ ΑΓΑΘΟ – Το Νερό θα πρέπει να είναι κοινό ελεύθερο αγαθό, που ανήκει σε όλους τους ανθρώπους και τα άλλα ζωντανά είδη στον πλανήτη.
  3. ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ, ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – Οι δημόσιοι οργανισμοί θα πρέπει να φροντίζουν να γίνονται οι κατάλληλες επενδύσεις, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση πόσιμου νερού σε όλους τους πολίτες και η σωστή χρήση του από όλους.
  4. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ – Οι πολίτες θα πρέπει να συμμετέχουν αντιπροσωπευτικά και άμεσα στον καθορισμό και την ενσωμάτωση των πολιτικών σε σχέση με το νερό, από τοπικό ως και παγκόσμιο επίπεδο.
Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις παρέα με το Σταγονούλη πολλά χρήσιμα πράγματα για το περιβάλλον και για το πολύτιμο αγαθό, το Νερό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου