Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

22 ΜΑΡΤΙΟΥ...ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ


Η 22η Μαρτίου είναι καθιερωμένη από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Μέρα Νερού, είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε ότι το νερό είναι το πιο ζωτικό και πολύτιμο δώρο τη φύσης.
Χωρίς το νερό η ύπαρξη ζωής είναι αδιανόητη.
Και ενώ οι άνθρωποι στον πλανήτη καταναλώνουν όλο και περισσότερο νερό, η αλλαγή στο κλίμα έχει σαν αποτέλεσμα το νερό συνεχώς, δυστυχώς να λιγοστεύει.
Συγκλονιστικά τα στοιχεία της UNICEF, που αναφέρουν ότι 6.000 παιδιά πεθαίνουν από έλλειψη νερού, που σημαίνει ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί στον πλανήτη χάνει τη ζωή του.
Μπορούμε όλοι να κάνουμε κάτι.


Μερικές συμβουλές που μπορούμε όλοι να ακολουθήσουμε:


1. Βεβαιωθείτε ότι κλείνετε καλά τις βρύσες.
Θυμηθείτε, όσο ασήμαντο και αν φαίνεται:
10 σταγόνες νερό το λεπτό ισοδυναμούν με 2 τόνους χαμένο νερό τον χρόνο!

2. Προτιμήστε ένα (σύντομο!) ντους αντί για μπάνιο.
Κλείνετε την βρύση όταν σαπουνίζεστε και λούζεστε και ανοίξτε την πάλι για να ξεπλυθείτε. Αγοράστε κεφαλές ντους χαμηλής ροής για να μειώσετε την κατανάλωση νερού. Οι κεφαλές αυτές επιτρέπουν λεπτό ψεκασμό και αυξάνουν τη ροή του νερού χρησιμοποιώντας μικρότερη ποσότητα νερού.
Θυμηθείτε, ένα τυπικό ντους διαρκεί γύρω στα 8 λεπτά και καταναλώνει περίπου 80-120 λίτρα νερού, ενώ αντίθετα ένα γρήγορο ντους διαρκεί 3-4 λεπτά και απαιτεί μόνο 40-60 λίτρα νερού.

3. Κλείνετε την βρύση ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας.
Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα ποτήρι με νερό για το πλύσιμο των δοντιών αντί να αφήνετε την βρύση ανοιχτή
Θυμηθείτε, με την βρύση ανοιχτή καταναλώνετε 10-20 λίτρα νερού, ενώ με προσεκτική χρήση χρειάζεστε λιγότερο από 2 λίτρα νερού.

4. Θυμίστε στον μπαμπά να κλείνει τη βρύση ενώ ξυρίζεται.
Γεμίστε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό πριν αρχίσετε να ξυρίζεστε αντί να αφήνετε την βρύση ανοιχτή.
Θυμηθείτε, με την βρύση ανοιχτή καταναλώνετε περισσότερο από 25 λίτρα νερού, ενώ με προσεκτική χρήση χρειάζεστε λιγότερο από 3 λίτρα νερού.

5. Μην τραβάτε άσκοπα το καζανάκι.
Θυμηθείτε, η τουαλέτα ευθύνεται για την περισσότερη κατανάλωση νερού κατ΄ άτομο καθημερινά! Με κάθε τράβηγμα χάνονται 12 λίτρα νερού!

6. Θυμίστε στον μπαμπά να πλένει το αυτοκίνητο με το χέρι χρησιμοπιώντας κουβά, σφουγγάρι και σαπούνι
Θα χρειαστείτε μερικά μόνο λίτρα νερού, ενώ για το πλύσιμο στο πλυντήριο χρειάζονται από 32 έως 150 λίτρα νερού κάθε φορά. Θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά με πολύ λιγότερο νερό.

7. Θυμίστε στη μαμά να μην χρησιμοποιεί λάστιχο όταν ποτίζει ή όταν πλένει το μπαλκόνι
προτιμούμε να ποτίζουμε με ποτιστήρι και να πλένουμε το μπαλκόνι χρησιμοποιώντας κουβά
Η μάνικα του κήπου βγάζει μέχρι και 18 λίτρα νερού το λεπτό. — 15/07/2008
Χρησιμοποιείστε ένα παραδοσιακό ποτιστήρι ώστε να περιορίσετε σημαντικά τη σπατάλη νερού. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε στη μάνικα πιστόλι ψεκασμού ώστε να ελέγχετε τη ροή του νερού.

8. Αν βρεθείτε σε ξενοδοχείο, ζητείστε να μην σας αλλάζουν πετσέτες και σεντόνια κάθε μέρα, εκτός βέβαια αν είναι απαραίτητο.
Θυμηθείτε, τα πλυντήρια ρούχων χρησιμοποιούν περίπου 100-150 λίτρα νερού για κάθε φορά, ενώ τα απορρυπαντικά επιβαρύνουν την ποιότητα των νερών.

9. Διψάσατε;
Γεμίστε μια κανάτα με νερό και βάλτε την στο ψυγείο, αντί να αφήνετε τη βρύση να τρέχει μέχρι να έρθει δροσερό νερό κάθε φορά που θέλετε να πιείτε ένα ποτήρι.

10.Γιατί να σπαταλάτε;
Όταν φτιάχνετε καφέ ή τσάι, βράστε μόνο όση ποσότητα νερού χρειάζεστε.

11.Μαμά, μπαμπά μειώστε την κατανάλωση νερού στο σπίτι σας.
Τοποθετώντας αεριστήρες και μειωτήρες ροής στις βρύσες σας, η ροή του νερού θα φαίνεται μεγαλύτερη, αλλά θα αποτελείται από λιγότερο νερό και περισσότερο αέρα. Οι βρύσες με μηχανισμό αεριστήρα μειώνουν τη ροή νερού κατά 30-40%.

12.Ρίξτε ένα τούβλο!
Μειώστε την κατανάλωση νερού στην τουαλέτα ρίχνοντας στο καζανάκι σας ένα "τούβλο". Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε καινούριο μπάνιο επιλέξτε είδη υγιεινής που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση νερού, όπως για παράδειγμα καζανάκια που διαθέτουν δύο κουμπιά.

13.Βάλτε πλυντήριο πιάτων μόνο όταν έχει γεμίσει.
Κατ' αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιείτε ουσιαστικά λιγότερο νερό απ' ό,τι αν πλένατε τα πιάτα στο χέρι.

14.Θυμίστε στη μαμά να ρίχνει νερό αντί να ψεκάζει!
Όταν περιποιείται τον κήπο, να ρίχνει νερό στη ρίζα των φυτών δύο φορές την εβδομάδα αντί να τα ραντίζει με νερό κάθε μέρα. Με τον τρόπο αυτό τα φυτά απορροφούν περισσότερο νερό.

15.Συλλέξτε βρόχινο νερό
για το πότισμα του κήπου αντί να χρησιμοποιούμε το πολύτιμο πόσιμο νερό της βρύσης. Επίσης, ακούμε πάντα το δελτίο καιρού προτού ποτίσουμε τον κήπο. Μπορεί να βρέξει ανά πάσα στιγμή.

Ας αλλάξουμε νοοτροπία και συμπεριφορά. Το νερό είναι πολύτιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου