Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ... ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙΙΙΙΙΙΙ....

Παρά το βροχερό πρωινό, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη συμμετοχή, η ξενάγηση που οργάνωσε ο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.














Η κυρία Αικατερίνη Σιδηρά - Κατσώνη, φιλόλογος, μας ξενάγησε στο χώρο και μας γνώρισε την ιστορία του.
Τα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣακια δεν φοβήθηκαν τη βροχή.
E!!! κι αν φτερνίζεται και κανένα το βράδυ... άξιζε τον κόπο.














Περπατήσαμε στον αρχαιολογικό χώρο,
είδαμε την "αγέλαστο πέτρα" που ξεκουράστηκε η θεά Δήμητρα φτάνοντας στην Ελευσίνα,
τη σπηλιά που πιστεύεται ότι ήταν τα χάσμα της γής, απ' όπου η Περσεφόνη επέστρεψε στη μητέρα της από τον κάτω κόσμο,
το τελεστήριο, το ναό της θεάς  Δήμητρας όπου γίνονταν οι τελετές (ο Παναγιωτάκης έκανε και μία επιθεώρηση-αναρρίχηση στις εξέδρες που σώζονται),
και από ψηλά αγναντέψαμε την νέα πόλη της Ελευσίνας, τη θάλασσα και το λιμάνι, μέσα από ένα συννεφιασμένο και μουντό ουρανό.


















Στο μουσείο, τα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣακια, με τη βοήθεια της υπαλλήλου του μουσείου Βιβής Καραπαύλου (την ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας αφιέρωσε, όπως και τις υπόλοιπες κυρίες του μουσείου, για την υπομονή τους με τα πιτσιρίκια) , είδαν παιχνίδια, σκεύη και εργαλεία της αρχαιότητας, ένα μικρό οικιακό "ελαιοτριβείο", αγάλματα γνώριμων θεών και ημίθεων από τη μυθολογία....
Κι ακόμα μπόρεσαν να αντιληφθούν λίγο καλύτερα τον αρχαιολογικό χώρο, παρατηρώντας τη γύψινη μακέτα του αρχιτέκτονα Ι.Τραυλού. Είδαν τη θέση που είχε η Καρυάτιδα, που βρίσκεται μέσα στο Μουσείο, στα Μικρά Προπύλαια της μακέτας και έμαθαν ότι η δίδυμη αδερφούλα της, που φαίνεται στη μακέτα, εκτίθεται σε μουσείο στη Αγγλία.
















Τα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣακια έδωσαν ξανά ραντεβού στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, για να εξερευνήσουν καλύτερα τον εξωτερικό του χώρο, μια μέρα ανοιξιάτικη χωρίς βροχή.
Θα τα ξαναπούμε...


Για περισσότερες πληροφορίες για την Ελευσίνα διαβάστε εδώ το βιβλίο της Καλιόπης Παπαγγελή από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ιδρύματος Λάτση.

Όσοι δεν μπορέσατε να έρθεται σήμερα,κλικάρετε εδώ για μια σύντομη ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας   και εδώ  για το Μουσείο της Ελευσίνας (από το http://www.cyceon.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου