Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ... ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ





Όταν έχουμε καύσωνα πρέπει να προσέχουμε πολύ!
Επειδή η θερμοκρασία του αέρα είναι μεγαλύτερη από την θερμοκρασία του σώματός μας, η οποία είναι 36,6° Κελσίου, ο οργανισμός μας προσπαθεί να την διατηρήσει σταθερή, ενεργοποιώντας διάφορους μηχανισμούς.

Ένας μηχανισμός για τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας είναι η εφίδρωση.
Όταν λοιπόν ιδρώνουμε, κρυώνει η επιφάνεια του δέρματός μας και έτσι ο οργανισμός μας μπορεί και διατηρεί την θερμοκρασία του σταθερή. Όσο όμως πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία του αέρα, τόσο περισσότερο κουράζεται ο οργανισμός μας σ' αυτή του την προσπάθεια. Όταν μάλιστα η θερμοκρασία του αέρα ξεπεράσει τους 43° Κελσίου τότε δεν μπορεί πια ο ανθρώπινος οργανισμός να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του και αυτό μπορεί να αρχίσει να προκαλεί προβλήματα υγείας.


Τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που εμφανίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι:

  • Η θερμική εξάντληση και
  • Η θερμοπληξία



Τι είναι θερμική εξάντληση;Θερμική εξάντληση παθαίνουμε όταν ο οργανισμός έχει κουραστεί από την προσπάθειά του να διατηρήσει την θερμοκρασία του σταθερή.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουμε θερμική εξάντληση;
Αν πάθουμε θερμική εξάντληση τότε νιώθουμε πονοκέφαλο, έχουμε ζαλάδες, η καρδιά μας χτυπά γρήγορα και το δέρμα μας είναι ψυχρό και υγρό. Η θερμοκρασία μας όμως είναι φυσιολογική!
Τι πρέπει να κάνουμε αν πάθουμε θερμική εξάντληση;
Να συμβουλευτούμε αμέσως τους γονείς μας και ένα γιατρό.
Τι είναι θερμοπληξία;Θερμοπληξία παθαίνουμε όταν ο οργανισμός μας δεν μπορεί να διατηρήσει πια την θερμοκρασία του σταθερή και αυτή αρχίζει να ανεβαίνει λόγω της μεγάλης ζέστης. Η θερμοπληξία είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία μας και πρέπει να προσέξουμε πολύ!

Πώς καταλαβαίνουμε αν έχουμε θερμοπληξία;
Αν πάθουμε θερμοπληξία τότε νιώθουμε έντονη δίψα και αδυναμία, το στόμα, ο φάρυγγας και το δέρμα μας είναι ξηρό, το πρόσωπό μας είναι κόκκινο και ιδρωμένο, έχουμε πονοκέφαλο και πόνους στο στήθος, δυσκολευόμαστε να ανασάνουμε, η καρδιά μας χτυπά γρήγορα και έχουμε τάση για λιποθυμία.
Τι πρέπει να κάνουμε αν πάθουμε θερμοπληξία;
Να συμβουλευτούμε αμέσως τους γονείς μας και ένα γιατρό.
    ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΥΣΩΝΑ;
     
     
  • Να μην παίζεις κουραστικά παιχνίδια (τρέξιμο ή άλλα παιχνίδια που απαιτούν σωματική προσπάθεια)
  • Να ντύνεσαι με ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα και να φοράς πάντα καπέλο όταν βγαίνεις στον ήλιο
  • Να πίνεις πολλά υγρά και να τρως ελαφρά γεύματα
  • Καλό είναι να αποφεύγεις το ήλιο και να βρίσκεσαι σε δροσερά μέρη (μέσα στο σπίτι, κάτω από μεγάλα δέντρα, κοντά στη θάλασσα)
  • ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου