Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010

"Ο ΜΙΚΡΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ" στο Ίδρυμα ΕυγενίδουΔιαδραστικό εργαστήρι: «Ο μικρός μηχανικός»
Μία νέα δραστηριότητα αφιερωμένη στους μικρούς της φίλους, εντάσσει στο φετινό της πρόγραμμα η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενιδου.
Πρόκειται για το «Διαδραστικό εργαστήρι» μια πρωτότυπη δραστηριότητα που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη μέσα από κατασκευές, με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού του Ιδρύματος Ευγενίδου. Στόχος του διαδραστικού εργαστηρίου είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με αρχές, έννοιες και εφαρμογές από διάφορους τομείς της επιστήμης, μέσα από σύνθετες και ευχάριστες δοκιμασίες.
mikros_mixanikosΤο πρώτο διαδραστικό εργαστήρι με τίτλο «Ο μικρός μηχανικός» είναι εργαστήρι μηχανικής, ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά 9 έως 13 ετών. Ξεχάστε τα τούβλα, το μπετόν και τα άλλα παραδοσιακά οικοδομικά υλικά. Εδώ χτίζουμε με… μακαρόνια! Με αυτά και άλλα απλά υλικά, θα εισάγουμε τους μικρούς μας φίλους στις βασικές έννοιες και αρχές της μηχανικής.
Δραστηριότητες που θα κάνουν τα παιδιά:
Τι είναι η μηχανική; Τι ρόλο παίζει στις κατασκευές; Τι ρόλο παίζουν τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε κάθε κατασκευή; Πώς εξασφαλίζεται η αντοχή των κατασκευών;

  • Πύργος από μακαρόνια! Ήρθε η ώρα της δοκιμής. Οι μικροί μηχανικοί καλούνται να εφαρμόσουν όσα έμαθαν, χρησιμοποιώντας παράξενα δομικά υλικά, όπως τα μακαρόνια, για να φτιάξουν το δικό τους πύργο. Αρχικά πρέπει να αποφασίσουν ποια τακτική θα ακολουθήσουν. Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει ο πύργος χωρίς να… γκρεμιστεί;
  • Πόσο βάρος μπορεί να σηκώσει; Οι επίδοξοι μηχανικοί φτιάχνουν μια κατασκευή ικανή να αντέξει ένα μικρό βάρος. Ποια κατασκευή είναι ανθεκτικότερη; Ποια βάση (τετράγωνο, τραπέζιο ή τρίγωνο) είναι καλύτερη για το σκοπό αυτό;
  • Σπάσε το μακαρόνι στα δύο! Φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι καθόλου! Γιατί είναι αδύνατον να σπάσει ένα μακαρόνι στα δύο; Τα παιδιά δοκιμάζουν και μαθαίνουν πού οφείλεται το παράξενο αυτό φαινόμενο!
Το πρώτο διαδραστικό εργαστήρι θα διεξαχθεί στις 23 Οκτωβρίου και θα επαναληφθεί στις 24 Οκτωβρίου, ώρες 10:30-11:30. Στο καθένα μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 20 παιδιά, ηλικίας 9-13 ετών. Για τη συμμετοχή στο διαδραστικό εργαστήρι είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο email: arnellou@eugenfound.edu.gr ή στο τηλ. 210 9469640 begin_of_the_skype_highlighting              210 9469640      end_of_the_skype_highlighting (Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 – 16:30). Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Το κόστος εισιτηρίου ανά παιδί είναι 6€ και με αυτό τα παιδιά μπορούν, την ίδια ημέρα, να επισκεφθούν και τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου