Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010

Πανελλήνιος Μαθητικός Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός

Ένας πολύ ενδιαφέρον Πανελλήνιος Διαγωνισμός Παιδικής Ζωγραφικής διοργανώνεται για τη σχολική χρονιά 2010-2011 από το  Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και το Οίκαδε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τράπεζας Κύπρου με θέμα:

«Αν τα δέντρα μιλούσαν....»
Τα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣακια στα πλαίσια των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά των Κλιματικών Αλλαγών,  θα οργανώσουν την Κυριακή 5/12/10 μια εκδρομή στο Βοτανικό Κήπο με σκοπό να βρτεθούμε κοντά στα αγαπημένα μας δέντρα, να τα παρατηρήσουμε, να ξαπλώσουμε στον ίσκιο τους, να τα αγγίξουμε, να παίξουμε γύρω τους. Θα στήσουμε ένα υπάιθριο εργαστήριο ζωγραφικής  ώστε να ζωγραφίσουμε στη φύση βλέποντας το θέμα μας από κοντά. Λεπτομέρειες για την ακριβή ώρα και τον εξοπλισμό που θα χρειαστούμε θα δοθούν σε νεότερη ανάρτηση μας.
Τα έργα θα σταλούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και όλα τα έργα θα εκτεθούν σε 4ήμερη έκθεση ανοιχτή στο ευρύ κοινό  που θα γίνειτον Μάιο τυ 2011 σε κεντρικό εκθεσιακό χώρο στην Αθήνα.  
Σε όλους τους λαούς το δέντρο έχει εξέχουσα σημασία και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής τους. Υπάρχει το ιερό δέντρο, το δέντρο της ζωής και του θανάτου, του καλού και του κακού, το δέντρο του κόσμου και της γνώσης, το δέντρο του πεπρωμένου, το στοιχειωμένο δέντρο. Η ιδέα της συγγένειας ανθρώπου και δέντρου αντικατοπτρίζεται σε κοσμογονικούς μύθους. Το δέντρο αντιπροσωπεύει την αστείρευτη πηγή ζωής. Το έθιμο να φυτεύουν ένα δέντρο όταν γεννιέται ένα παιδί προδίδει την άμεση συσχέτιση της ανθρώπινης ζωής και υγείας με τη μακροζωία και την αντοχή των δέντρων.
Οι Δρυάδες, οι νύμφες των δέντρων, γεννιόνταν όταν φύτρωνε ένα δέντρο, σύμφωνα με τη παράδοση έτσι όπως αυτή συναντιέται σε διάφορους λαούς.Τα δέντρα λοιπόν έχουνε ψυχή, ακούνε και νιώθουν.
Με τις ρίζες του βαθιά στο χώμα και τα κλαδιά του ψηλά στον ουρανό, το δέντρο γίνεται η γέφυρα, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο θείο και το ανθρώπινο.
Αποτελεί έμπνευση για την λογοτεχνία, την τέχνη, τη μουσική. Γίνεται σύμβολο, τραγούδι, παραμύθι, έργο τέχνης.
Η αξία του δέντρου και κατ’ επέκταση του δάσους  δεν εστιάζεται μόνο στην αισθητική, λατρευτική ή συμβολική του ιδιότητα, αλλά και στη ζωτική για τους ανθρώπους σημασία του. Είναι τόσο σημαντικό για την ύπαρξή μας όσο και για την συνέχιση της ζωής.
Παρέχει προστασία και τροφή σε όλα τα είδη της πανίδας, προσφέρει πολύτιμα προϊόντα –ξυλεία, τροφή, φάρμακα – βοηθώντας στην οικονομική ανάπτυξη, αποτελεί μια από τις βασικές πηγές παραγωγής  οξυγόνου, συγκρατεί τα νερά  της βροχής ώστε να αποφευχθούν διαβρώσεις του εδάφους, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη διατήρηση του κλίματος περιορίζοντας τις ακραίες θερμοκρασίες.
Η αλόγιστη  εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από την όλο και αυξανόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα (καταπατήσεις, οικιακή επέκταση κ.λ.π.) και η κακή διαχείριση του φυσικού πλούτου μαζί με τις καταστροφικές πυρκαγιές αποτελούν τις κύριες αιτίες καταστροφής του δάσους.
Ήρθε η ώρα να αντιληφθούμε ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι και  όλοι μπορούμε να συμβάλουμε και να συμμετέχουμε στην προστασία του!
Ήρθε η ώρα να δράσουμε!
Βοηθήστε και εσείς στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης!
Βοηθήστε και εσείς να  κατανοήσουν όλοι ότι η προστασία του δάσους μας αφορά!
Πώς; Μέσω της τέχνης!!!
Επιστρατεύστε μαρκαδόρους, μολύβια, πινέλα, χρώματα, χαρτιά, υλικά ανακύκλωσης, φυσικά πολλή φαντασία και δημιουργήστε τα δικά σας έργα.
Ο διαγωνισμός στοχεύει στο να συμβάλει μέσω της τέχνης στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την αξία του δέντρου για τον άνθρωπο και του δάσους ως πηγή ζωής, τους κινδύνους που το απειλούν καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το προστατέψουμε.
Αιτήσεις συμμετοχής:
Τα σχολεία και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή αποστέλλοντας την επισυναπτόμενη φόρμα έως 30 Νοεμβρίου 2010 ως εξής:
  1. στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις info@texnis.com ή prelations@bankofcyprus.gr
  2. στα fax 210 9340839 ή 210 6477498 begin_of_the_skype_highlighting              210 6477498      end_of_the_skype_highlighting
  3. ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 173, Νέα Σμύρνη, 171 23 Αθήνα
Για περισσότερες πληροφορίες καντε κλικ εδώ...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου