Τα ντενεκεδάκια ζωντανεύουν στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου.
ΤΗΣ ΧΑΪΔΩΣ ΣΚΑΝΔΥΛΑ

Ο Σαρδέλας, η Μηλίτσα, ο Βουτυρένιος, ο Σοφός, ο Οκέι -μπαμ-μπαμ και όλοι οι υπόλοιποι φίλοι τους, τα αξιαγάπητα ντενεκεδάκια της αξέχαστης Ντενεκεδούπολης, επιστρέφουν και δίνουν ραντεβού με το κοινό της Θεσσαλονίκης στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. Η παιδική παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για τη χειμερινή σεζόν δεν είναι άλλη από τη γνωστή σε όλους «Ντενεκεδούπολη», η οποία θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη από τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ την άνοιξη του 2012 θα μεταφερθεί στην Αθήνα, στο θέατρο «Βadminton».

Τριάντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του, το παιδικό έργο της Ευγενίας Φακίνου διατηρεί τη «φρεσκάδα» του, την ανόθευτη αισιοδοξία του και την πίστη στις ανθρώπινες αξίες, μακριά από εξωραϊσμούς αλλά κοντά στη ρεαλιστική πραγματικότητα. Για τη Φωτεινή Μπαξεβάνη, η οποία θα σκηνοθετήσει την παράσταση του ΚΘΒΕ, το έργο παραμένει αγαπημένο των παιδιών για πολλούς λόγους. «Καταρχήν, έτσι κι αλλιώς, για ένα παιδί είναι πολύ αγαπημένη ασχολία και παιχνίδι η προσωποποίηση των πραγμάτων. Πέρα από αυτό, όμως, η ''Ντενεκεδούπολη'', παρόλο που δεν έχει ανέβει τόσο πολλές φορές στο θεατρικό σανίδι κι έχουν μεσολαβήσει τόσα χρόνια από την πρώτη παρουσίασή της, είναι πολύ οικεία ακόμη και στους μικρότερους. Είχε αγαπηθεί και μέσω της τηλεόρασης τη δεκαετία του ’80 όπου έγιναν ορισμένες εκπομπές, αλλά και αργότερα, καθώς είχε ενσωματωθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία, στο θεατρικό παιχνίδι σε πολλές περιπτώσεις, στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο. Πολλοί, μάλιστα, ενήλικες, άνθρωποι στη δική μου ηλικία που θυμόμαστε την ''Ντενεκεδούπολη'', μου λένε ότι θέλουν να δουν την παράσταση ακριβώς για αυτόν το λόγο. Είναι πλέον τρεις γενιές που τη γνωρίζουν ή τη θυμούνται και την αγαπούν», τονίζει στον «ΑτΚ» η έμπειρη ηθοποιός, η οποία έχει παίξει και στο παιδικό θέατρο, έχει γράψει μουσική για παιδικό θέατρο και ασχολείται με το θεατρικό παιχνίδι σταθερά στην 20χρονη πορεία της στο θέατρο.

Σε μουσική Γ. Μαρκόπουλου
Οι αλησμόνητες μελωδίες του Γιάννη Μαρκόπουλου «ντύνουν» και αυτήν την παράσταση, βοηθώντας ακόμη περισσότερο να διατηρηθεί ανόθευτη η «γεύση» και η ανάμνηση της «Ντενεκεδούπολης». Σκηνοθετικά, η παράσταση θα συνδυάζει την τεχνική του μαύρου θεάτρου, του αντικειμενοθεάτρου και του συμβατικού θεάτρου. Οπως εξηγεί η σκηνοθέτρια, «θέλουμε να διατηρήσουμε την αίσθηση του μπερντέ, μεγεθυσμένου όμως, ούτως ώστε να αρμόζει στις αναλογίες μίας σκηνής σαν αυτήν του Βασιλικού Θεάτρου. Καθώς στους μικρούς χώρους όπου παιζόταν τότε το έργο υπήρχαν οι ντενεκέδες-χαρακτήρες σε φυσικό μέγεθος, εμείς έχουμε μεγεθύνει τον μπερντέ και κάποια αντικείμενα-χαρακτήρες. Τα σκηνικά αποτελούν ουσιαστικά προβολές κινούμενων σχεδίων στο background, αξιοποιώντας παράλληλα τεχνικές του μαύρου θεάτρου για να φαίνονται τα αντικείμενα και όχι ηθοποιοί. Θα υπάρχουν, όμως, και ηθοποιοί που θα παίζουν κανονικά επί σκηνής».

Το «δυνατό χαρτί» της παράστασης παραμένουν, όμως, οι ιστορίες καθημερινότητας και ρεαλισμού (κάποιες φορές γίνεται σκληρός γιατί έτσι είναι και η ζωή, αλλά πάντα μιλάει τη γλώσσα των παιδιών), οι οποίες εμφορούνται από τις αρχές και τις αξίες της φιλίας, της εμπιστοσύνης, της αλληλεγγύης ή αναφέρονται σε τόσο σημερινά και επίκαιρα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό.
Η «Ντενεκεδούπολη», όταν πρωτοανέβηκε το 1975, έκανε ρεκόρ 200 παραστάσεων για παιδικό θέαμα και καταξιωμένοι ηθοποιοί, όπως ο Αντώνης Αντωνίου, ο Σωτήρης Χατζάκης, η Ρένα Καζάκου και η Αννα Βαγενά, κλήθηκαν να δώσουν ζωή στα ντενεκεδάκια, είτε μαζί με τη Φακίνου στον αρχικό θίασο είτε από τις επάλξεις του Θεσσαλικού Θεάτρου.

Ταυτότητα παράστασης:
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Κόφτης
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Δόμνα Καβακίδου
Βοηθός σκηνογράφου: Κλεοπάτρα Αλαγιάλογλου
Παίζουν: Ειρήνη Αμπουμόγλι, Δημήτρης Διακοσάββας, Χρήστος Νταρακτσής, Νίκος Ορτετζάτος, Δημήτρης Παπιόπουλος, Κική Στρατάκη, Ευανθία Σωφρονίδου, Βιργινία Ταμπαροπούλου και Βαγγέλης Χαλκιαδάκης.

ΠΗΓΗ http://www.agelioforos.gr