Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2010

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Παιδικού Βιβλίου 2010, που αφορούν στις εκδόσεις έτους 2009:

Το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού βιβλίου απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας κατά πλειοψηφία στον Βασίλη Παπαθεοδώρου για το βιβλίο του με τίτλο «Στη διαπασών»,εκδόσεις Καστανιώτη
και κατά πλειοψηφία στον Μάνο Κοντολέων για το βιβλίο του με τίτλο "Πολύτιμα δώρα", εκδόσεις Πατάκη.
Ο Θανάσης αγαπά το μίσος. Επίσης τρελαίνεται για τη μουσική, αλλά εκνευρίζεται με τους καθηγητές του, τους ξένους και τ’ αδέλφια του. Δέρνει τους συμμαθητές του, μαλώνει με τον πατριό του, εγκαταλείπει το σπίτι του, μπλέκεται σε ρατσιστικές οργανώσεις. Προτιμά τη βία, και ό,τι κάνει το βρίσκει σωστό. Βγάζει γλώσσα στη ζωή και τη μουντζώνει. Τι θα γίνει όμως όταν και η ζωή αποφασίσει να του βγάλει τη γλώσσα; Όταν ο ίδιος καταλάβει ότι εκείνο που μισεί περισσότερο είναι το είδωλό του στον καθρέφτη;
Το "Στη διαπασών" είναι ένα νεανικό μυθιστόρημα, μελωδικό όσο και η μουσική, σκληρό όσο και η εφηβεία. Μιλά γι’ αυτούς που αισθάνονται νικητές, ενώ οι άλλοι τούς θεωρούν χαμένους, ή γι’ αυτούς που βλέπουν τον εαυτό τους σαν λούζερ, αλλά θέλουν να γίνουν νικητές. Αφορά τελικά και όλους εκείνους που κάποια στιγμή καταλαβαίνουν ότι το ίδιο πράγμα που τους «αρρωσταίνει» είναι συγχρόνως η ίδια τους η γιατρειά. Κυρίως, όμως, είναι ένα βιβλίο για τους νέους που δεν αρκούνται μόνο στο να φαντάζονται τη ζωή τους μέσα από τα τραγούδια που ακούν, αλλά πατάνε το stop, βγάζουν τα ακουστικά και αποφασίζουν να τη ζήσουν.



Υπάρχουν κάποιες πέτρες που τις λένε πολύτιμες: τα διαμάντια, τα μαργαριτάρια, τα σμαράγδια.
Είναι πολύτιμες γιατί είναι όμορφες, μα και σπάνιες. Όμορφα και σπάνια είναι και κάποια συναισθήματα. Σαν κι αυτά της αγάπης, της προσφοράς και του έρωτα.
Και υπάρχουν κάποια παραμύθια που μιλάνε για όλα αυτά.


Το Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Φωτεινή Στεφανίδη για την εικονογράφηση του βιβλίου με τίτλο « Η σκυλίσια ζωή του γάτου ΤΖΟΝ ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ» του συγγραφέα Χρήστου Μπουλώτη, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
Τολμηρός, με ατελείωτη όρεξη να γνωρίσει τον κόσμο αψηφώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν, πόσο μάλλον για ένα γάτο, ο Τζον Αφεντούλης ταξίδεψε παντού. Έφτασε μέχρι την Αμερική, λαθρεπιβάτης στα αμπάρια ενός πλοίου. Έγινε μεγιστάνας, έκανε περιουσία τεράστια και την έχασε μέσα σε μία νύχτα. Και λαθρεπιβάτης ξανά, με ένα μπογαλάκι με όλα του τα υπάρχοντα, γύρισε πίσω στην πατρίδα του, που τόσο είχε νοσταλγήσει.
Όλα όμως στην παλιά του γειτονιά είχαν αλλάξει. Φτωχός και ξεπαγιασμένος βλέπει στην αυλή κάποιου χαλάσματος ένα ξύλινο σκυλόσπιτο. Μπήκε μέσα με δισταγμό. Ήταν άδειο και έμοιαζε εγκαταλελειμμένο. Μια βαριά σκιά και μια ζεστή ανάσα τον τίναξαν από τον ύπνο.
"Με λένε Ουίσκι. Μη με φοβάσαι, δύσκολο πράγμα η παγωνιά, αλλά η μοναξιά ακόμη δυσκολότερη", ήταν οι πρώτες κουβέντες του λυκόσκυλου στον Τζον Αφεντούλη, που σήμαναν ταυτόχρονα και την αρχή μιας δυνατής και ασυνήθιστης φιλίας.
Όλοι στη γειτονιά τους κοίταζαν με μισό μάτι, άλλοι τους χλεύαζαν ανοιχτά κι άλλοι τους κακολογούσαν πίσω από την πλάτη τους. "Μα πού ακούστηκε φιλία γάτου με σκύλο; Πάει, χάλασε ο κόσμος", έλεγαν όλοι. Όμως οι δύο φίλοι δεν το έβαλαν κάτω. Με τα παιχνιδιάρικα κατορθώματά τους άρχισαν να σκορπίζουν τη χαρά στη γειτονιά, μέχρι που έμαθαν σε μικρούς και μεγάλους να κελαηδούν, ενώ οι ίδιοι ταξίδευαν συχνά σε φανταστικούς πλανήτες μ' ένα χάρτινο καράβι από εφημερίδες.
 



Το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά δεν απονεμήθηκε καθώς η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου αποφάσισε ομόφωνα ότι κανένα από τα υποβληθέντα βιβλία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις βράβευσης.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑ "ΞΕΦΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ", ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ"

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία διοργανώνει συνάντηση της παιδικής λέσχης της "ΞΕΦΤΕΡΙΑ" που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011 στο Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης" στο Ίλιον Αττικής.

Θα φτιάξουμε αποκριάτικες μάσκες για πουλιά!
Θα δημιουργήσουμε αποκριάτικες μάσκες με θέμα τα πουλιά και θα γίνει ενημερωτική παρουσίαση με στοιχεία για τις απόκριες και τα πουλιά.

Κάντε κλικ στη πρόσκληση για μεγέθυνση:



Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή σας είναι η συμπλήρωση της παρακάτω σχετικής αίτησης:



Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΜΑΘΑΜΕ ΝΑ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ!!!

Βρεθήκαμε σήμερα το πρωί, στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο- Βοτανικός Κήπος στην Πετρούπολη.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης "Εν αρχή ην ο σπόρος", οργανώθηκε ένα ανοικτό σπορείο, όπου μικροί και μεγάλοι φύτεψαν σπόρους από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες, που θα χαριστούν στη γιορτή του Απρίλη.
Σκοπός να βοηθήσουμε στη διατήρηση και διάδοση τους, επαναπροσδιορίζοντας αξίες που χάνονται. λόγω της εμπορευματοποίησης της διατροφής μας.
Τα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣακια ενθουσιάστηκαν με τη διαδικασία, φύτεψαν διάφορους σπόρους μαρούλια, ντομάτες, χειμερινό πεπόνι, πιπεριές "χλωρίνης" (όπως τις έλεγαν), πήραν σε μικρά σακουλάκια διάφορους σπόρους να φυτέψουν και σπίτι τους, με τη δέσμευση προς τους διοργανωτές, πως θα φέρουν τους σπόρους που θα βγάλουν τα φυτά τους για να ενισχύσουν την "τράπεζα σπόρου" που έχει δημιουργήσει ο Ε.Κ.Χ. Βοτανικός Κήπος.

Ο Ε.Κ.Χ Βοτανικός Κήπος στην Πετρούπολη, είναι ένα παράδειγμα αυτοδιαχειριζόμενου χώρου, όπου ενεργοί πολίτες αποφάσισαν να καταλάβουν τα δύο διαλυμένα κτίρια για να τους δώσουν ξανά ζωή, να τα μετατρέψουν σε ένα χώρο πολιτισμικής δημιουργίας, οικολογικών – κοινωνικών δράσεων ,ανοιχτό σε όλη την κοινωνία. Ένα χώρο μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις και ιδεοληπτικά προσχήματα! Έναν Ελεύθερο, Δημόσιο και Κοινωνικό Χώρο!!!
Περισσότερα εδώ...


ΦΥΣΙΚΑ ΣΠΟΡΟΥΣ ΦΥΤΕΨΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ!




ΤΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣακια ΑΚΟΥΝΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΟΡΑ
 

ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΟ "ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ"
ΕΔΩ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΓΜΕΝΗ Η "ΣΠΟΡΑ"
 

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΜΕ ΝΑ ΦΥΤΕΨΟΥΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ;

  Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στις 11:οο το πρωί, αν βοηθάει ο καιρός (οι προβλέψεις δίνουν πιθανή βροχή) ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ στην Πετρούπολη διοργανώνει κάτι πολύ ενδιαφέρον. 

Μικροί και μεγάλοι θα φυτέψουμε σπόρους από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες. Οι μικροί βέβαια έχουν πλεονέκτημα αφού μπορούν να υιοθετήσουν τους σπόρους που θα φυτέψουν.  

Διαβάζουμε στο blog του:

 Ανοιχτό Σπορείο- Φυτεύουμε σπόρους από ντόπιες ποικιλίες | Κυριακή 20 Φεβρουαρίου



"ΑΝΟΙΧΤΟ" ΣΠΟΡΕΙΟ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ
Μικροί και μεγάλοι,
  • ελάτε να φυτέψουμε σπόρους από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες που θα χαριστούν στη γιορτή του Απρίλη
  • ώστε να βοηθήσουμε στη διατήρηση και διάδοση τους επαναπροσδιορίζοντας αξίες που χάνονται λόγω της εμπορευματοποίησης της διατροφής μας.
Τα παιδιά θα συμμετάσχουν στο περιβαλλοντικό εργαστήρι, φυτεύοντας και υιοθετώντας τους σπόρους τους.

Μετά την σπορά θα ακολουθήσει συλλογική κουζίνα...

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Ώρα 11:00 πμ
Ο Ελεύθερος Κοινωνικός χώρος ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ βρίσκεται στην Πετρούπολη, κάντε κλικ εδώ για το χάρτη ή εδώ για άλλες λεπτομέρειες



Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Νίκος Καζαντζάκης Επανακυκλοφορεί «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» σε μετάφραση του

«Ας μεταφράσουμε και μια σειρά παιδικά βιβλία. Χωρίς να ξεχάσουμε το μεγάλο πρωτοπόρο, τον Ιούλιο Βερν» είχε γράψει ο Νίκος Καζαντζάκης στην Ελένη Καζαντζάκη.         Μια σχετικά άγνωστη δραστηριότητά του που την έκανε για βιοποριστικούς λόγους, μεταξύ του 1931 και του 1943.
Οι νέες αυτές εκδόσεις από το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη πραγματοποιούνται με αφορμή την επέτειο γέννησης (18 Φεβρουαρίου 1883) του μεγάλου μας ποιητή.
Τώρα το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη επανεκδίδει  σε ομοιοτυπική έκδοση τη μετάφραση του μυθιστορήματος του Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», που είχε κυκλοφορήσει το 1931 από τις εκδόσεις Δημητράκου. Η έκδοση περιλαμβάνει εισαγωγή της Δρος Χριστίνας Αργυροπούλου, επίτιμης συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Από το Μουσείο θα κυκλοφορήσουν επίσης, ένα οδοιπορικό στα ταξιδιωτικά κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, μικρό σε σχήμα, εικονογραφημένο σημειωματάριο με εισαγωγικό κείμενο (σε ελληνικά και αγγλικά) της συγγραφέως Νίκης Τρουλλινού, με τίτλο «Ταξιδεύοντας», τα Πρακτικά του Συνεδρίου για τον Καζαντζάκη που έγινε το 2007 στη Μυρτιά Ηρακλείου, με όλες τις εισηγήσεις των 46 επιστημόνων και λογοτεχνών που συμμετείχαν· και συλλεκτικός, πολυτελής φάκελος, με εικαστικές παρεμβάσεις του χαράκτη Τίτου Πετράκη σε 10 εξώφυλλα βιβλίων του Καζαντζάκη.
Οι νέες και οι υπόλοιπες, εκδόσεις του Μουσείου Καζαντζάκη κοσμούν τις βιτρίνες του βιβλιοπωλείου Δοκιμάκη του Ηρακλείου, με αφορμή την επέτειο γέννησης του συγγραφέα στις 18 Φλεβάρη.
Τις εκδόσεις μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος, να προμηθευτεί και από την ιστοσελίδα του Μουσείου: http://www.kazantzakis-museum.gr/

δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑonline 
Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011  [ 16:05 ]

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Τρεις ελληνικές ιστοσελίδες για παιδιά βραβεύονται στην Ευρώπη

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΟΥΖΕΛΗ | Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011  [ 08:04 ]
     
Το Διαδίκτυο δεν είναι απλώς μια τεχνολογική καινοτομία που αλλάζει την καθημερινότητα των παιδιών, είναι η καθημερινότητά τους υποστηρίζει η Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (http://www.saferinternet.gr/), που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ιστότοπων με ελκυστικό μεν αλλά ασφαλές και ωφέλιμο περιεχόμενο για τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE  (http://www.saferinternet.gr/)και το Πρόγραμμα Πλαίσιο Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http: //ec.europa.eu/saferinternet ) διοργάνωσαν διαγωνισμό για το «Ευρωπαϊκό Βραβείο για Ποιοτικό Online Περιεχόμενο για Παιδιά». Ο διαγωνισμός αξιολογεί το διαδικτυακό περιεχόμενο για παιδιά με κριτήρια την ωφέλεια για το κοινό στο οποίο απευθύνεται, την ελκυστικότητα, την αξιοπιστία και τη χρηστικότητα. Τη διοργάνωση στην Ελλάδα ανέλαβαν η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet. gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Σε εθνικό επίπεδο, τα βραβεία, τα οποία ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη, Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, έλαβαν:

Πρώτο βραβείο:
www.imeakia.gr. Είναι ο δικτυακός τόπος του Ινστιτούτου Μείζονος Ελληνισμού απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-12 ετών. Με ξεναγούς δέκα ήρωες-καρτούν, οι επισκέπτες μπορούν να διασκεδάσουν με διάφορα παιχνίδια γνώσεων, να ζωγραφίσουν και να εκτυπώσουν τα σχέδιά τους, να «κατεβάσουν» χρήσιμες εφαρμογές για τον υπολογιστή τους, να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς και να ενημερωθούν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Δεύτερο βραβείο:
www.mikrosanagnostis.gr. Είναι η ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για παιδιά ηλικίας 3-13 ετών. Τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν βιβλία online, να αναζητήσουν ένα βιβλίο, να ακούσουν ηθοποιούς να τους διαβάζουν ιστορίες, να αποκτήσουν γνώσεις για διαφορετικά θέματα κάθε μήνα, να γνωρίσουν δημιουργούς, να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς κ.ά.

Τρίτο βραβείο:
www.oasp.gr. Στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας τα παιδιά μπορούν να βρουν πληροφορίες για τους σεισμούς στην Ελλάδα και να εκπαιδευτούν, με ήρωες-καρτούν, στη σωστή αντίδραση σε περίπτωση σεισμού.

Ο διαγωνισμός οργανώθηκε πιλοτικά εφέτος για πρώτη φορά και αποσκοπεί αφενός στο να προβάλλει ποιοτικό περιεχόμενο που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών το οποίο ήδη υπάρχει online και αφετέρου να ενθαρρύνει την παραγωγή ποιοτικού online περιεχομένου το οποίο διδάσκει, πληροφορεί, διεγείρει τη φαντασία και δημιουργεί νέες δυνατότητες για τα παιδιά.

Η πρώτη νικήτρια ιστοσελίδα, τα www.imeakia.gr, θα διαγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τις νικήτριες των άλλων χωρών. Οι νικήτριες ιστοσελίδες του πρώτου ευρωπαϊκού βραβείου θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2011.
(αναδημοσίευση ΒΗΜΑonline/10-2-11)

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ 10...

Το 10ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου  
1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου
και το 7ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου
συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα 
"Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ 10".

Στο πρόγραμμα αυτό θα συμμετάσχουν 10 σχολεία από όλη την Αθήνα εκ των οποίων τα τρία είναι από το Χαϊδάρι.


Οι Συνήγοροι του Κλίματος διοργανώνουν ένα πρωτοπόρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε 10 σχολεία του κέντρου της Αθήνας με σκοπό να ενθαρρύνουν τους μαθητές να αναλάβουν πρωτοβουλία και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας του σχολείου τους κατά 10% μόλις μέσα σε 10 εβδομάδες! Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τις ενεργειακές επιδόσεις του σχολείου τους μέσω ειδικών μετρητών ενέργειας που θα εγκατασταθούν στα σχολεία, αλλά και χρησιμοποιώντας διαδικτυακά διαδραστικά εργαλεία.
Το πρόγραμμά πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Νεολαίας, Πρόγραμμα ΕΕ Νέα Γενιά σε Δράση.
Συνεργάτες εργαστηρίων: Intelen Group, Iπποκράτης 2500 χρόνια, Action Aid Hellas, WWF Hellas
Το πρόγραμμα Η Δύναμη του 10 εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας 10:10 για τη μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος κατά 10% σε ένα χρόνο, ξεκινώντας από το 2010. Το 10:10 παρακινεί νέους, οικογένειες, σχολεία, επιχειρήσεις, καταστήματα και πολίτες σε όλο τον κόσμο να κάνουν κάτι για την κλιματική αλλαγή αλλάζοντας μικρές καθημερινές συνήθειες που, αν τις κάνουμε όλοι, θα μειώσουμε σημαντικά την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου. Στην εκστρατεία ήδη συμμετέχουν πάνω από 95.000 άνθρωποι, επιχειρήσεις και σχολεία σε 128 χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία σε όλο τον κόσμο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.1010global.org.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια σειρά από εκδηλώσεις/διαδραστικά εργαστήρια με στόχο να αποκτήσουν γνώσεις και να αναλάβουν δράση σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης της ενέργειας, αλλά και γενικότερα σε καίρια ζητήματα κλιματικής αλλαγής. Στο τέλος των 10 εβδομάδων, το σχολείο που θα καταφέρει την καλύτερη ενεργειακή επίδοση και την πιο ενεργή συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος θα αναδειχθεί σε πρωταθλητή!

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα με συμμετοχή των παιδιών σε μια σειρά εργαστηρίων που διοργανώνονται από τους συνεργάτες του προγράμματος. 
Μια αξιόλογη προσπάθεια μαθητών και δασκάλων. 
Μπράβο... 
Καλή επιτυχία παιδιά.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2010 ΤΟ «ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΝΕΑ MULTIMEDIA ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ:
asa
ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ
''ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ''
Σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Σεϊτάνη
ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ είναι ένα σύνθετο θέαμα που χρησιμοποιεί το ΘΕΑΤΡΟ,
τη ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, το ΧΟΡΟ και τις ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, για να αφηγηθεί με έναν πρωτότυπο και εντελώς ξεχωριστό τρόπο την αγαπημένη ιστορία του μεγάλου Δανού παραμυθά
Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Πολιτιστικό κέντρο "Ακαδήμεια", στην οδό Μαραθωνομάχων 8, στην Ακαδημία Πλάτωνος, (100 μέτρα από τη διασταύρωση της Λεωφ. Αθηνών-Καβάλας με τη Σπύρου Πάτση).
ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ
Η παράσταση, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2009, συμμετείχε σε σημαντικά Ελληνικά φεστιβάλ, όπως Φεστιβάλ Δήμου Αθήνας 2009, Αισχύλεια 2009, Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, Ελευθέρια 2009 κ.α.
ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ έχει ήδη προσκληθεί να δώσει σειρά παραστάσεων στην Κύπρο και να συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου για Παιδιά και Νέους (Epifest Festival) στο Cakovec της Κροατίας.
Η παράσταση έχει έγκριση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ
Η ιστορία του μικρού κύκνου που γεννιέται στη φωλιά μιας πάπιας και φαίνεται να είναι τόσο «διαφορετικός» όσο και «άσχημος» σε σχέση με τα αδέλφια του, είναι ένα από τα πρώτα παραμύθια που έκαναν γνωστό τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Σε πολλές χώρες του κόσμου «το ασχημόπαπο» έχει καθιερωθεί σαν έκφραση για κάποιον που η εμφάνιση του δεν «προδίδει» τα ιδιαίτερα χαρίσματά του και γι’ αυτόν το λόγο ο κόσμος αργεί να τον ανακαλύψει ή ακόμη και να τον αποδεχτεί. Αρκετοί δε είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα καθώς η ιστορία της ζωής του Χ. Κ. Άντερσεν  παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες μ’ αυτήν του ασχημόπαπου.
Η ιστορία μας δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε την έννοια της διαφορετικότητας και να ανακαλύψουμε την ομορφιά της. Αυτήν την ξεχωριστή και ιδιαίτερη ομορφιά που καθένας μας κουβαλάει και κάνει τον κόσμο μας ακόμη πιο πλούσιο και ενδιαφέροντα. Κι αυτό ισχύει όχι μόνο για μας τους ανθρώπους που παρόλο που μοιάζουμε τόσο πολύ, είμαστε τόσο διαφορετικοί, αλλά και για όλα τα πλάσματα της γης. Όλοι μας έχουμε κάτι διαφορετικό και ιδιαίτερο να προσφέρουμε στον κόσμο που ζούμε και όλοι μας έχουμε κάτι  να μάθουμε από τους άλλους όσο διαφορετικοί κι αν είναι αυτοί οι «άλλοι», όποια εμφάνιση κι αν έχουν.
Στην παράσταση, μέσα από τις χιουμοριστικές και συγκινητικές στιγμές των περιπετειών του Ασχημόπαπου ανακαλύπτουμε μαζί του πως όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε, απ’ όπου κι αν ερχόμαστε, όταν μάθουμε να ζούμε μαζί τότε είναι σίγουρο πως,  όπως λέει και ο ήρωας της ιστορίας μας, «…όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε  να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι κάποιοι που είναι ίδιοι και κάνουν πάντα τα ίδια…».
Τέλος, μαζί με το μικρό ασχημόπαπο, θα συνειδητοποιήσουμε τους δεσμούς και τη συγγένεια όλων των πλασμάτων που ζουν πάνω στο μικρό πλανήτη μας, πάνω στη μικρή μας Γη!

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ MOM


Σας καλωσορίζουμε στο πρώτο τεύχος του ενημερωτικού ηλεκτρονικού δελτίου για το πρόγραμμα “Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε: Ενημερωτική, Εκπαιδευτική, Συμμετοχική Εκστρατεία για τα Θαλάσσια Θηλαστικά στην Ελλάδα”.
Το πρόγραμμα “Θάλασσα” είναι μια πρωτοβουλία της MOm και του WWF Ελλάς, που υλοποιείται με τη συμβολή του χρηματοδοτικού εργαλείου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει στόχο την ανάδειξη και την παρουσίαση, ενός πολύ σημαντικού περιβαλλοντικού προβλήματος, το οποίο είναι ο κίνδυνος επιβίωσης που αντιμετωπίζουν 14 είδη μοναδικών θαλάσσιων θηλαστικών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες, εξαιτίας ανθρωπογενών απειλών.
Σε αυτό το πρώτο τεύχος μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το πρόγραμμα, τους στόχους και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια της ενημερωτικής εκστρατείας, καθώς και τα πρώτα νέα από την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος.
Το ενημερωτικό δελτίο του προγράμματος “Θάλασσα” θα εκδίδεται δύο φορές το χρόνο από τη MΟm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας.