Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣακια ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΝ ΤΑ ΔΙΑΚΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ...

Μια ιδιαίτερη συνάντηση ήταν για τα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣακια η συνάντηση της Παρασκευής 12 Μαρτίου, για τη δημιουργία της αφίσσας, με την οποία θα λάβουν μέρος, ως ομάδα, στον Διαγωνισμό αφίσας για τα δικαιώματα του παιδιού , που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 Ήταν μια μεγάλη συζήτηση, αυτή για τα δικαιώματα των παιδιών, ξεκίνησε με αφορμή το ομαδικό διάβασμα του βιβλίου "Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι"  (ένα συλλογικό έργο που εκδίδεται σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία, και το κάθε της άρθρο εικονογραφείται από ένα παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη)  και συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. 
Μιλήσαμε για το δικαίωμα στην ελευθερία, στη δικαιοσύνη, στην οικογένεια κ.λ.π.
Στα παιδιά δόθηκε μια σελίδα με τη "χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού" γραμμένη με απλά λόγια και... ήρθε η ώρα να αποφασίσουν ποιο δικαίωμα θα ζωγράφισουν στην αφίσα τους. Και εδώ... αρχίζουν τα δύσκολα. Η συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε να ζωγραφίσει, τι άλλο, το "δικαίωμα στο παιχνίδι", υπήρχαν όμως και φωνές για το "δικαίωμα στη μόρφωση", έτσι αποφασίσαμε, για να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι να ζωγραφίσουμε δύο αφίσσες, στο τέλος έγιναν τρεις (μπορούμε άλλωστε να συμμετέχουμε σαν ομάδα στο διαγωνισμό με παραπάνω από μία αφίσσα). 
Θα σας ενημερώσουμε για την εκδήλωση που θα γίνει στην Αθήνα για το "Διαγωνισμό αφίσσας για τα διακιώματα του παιδιού", όπου μπορούν να λάβουν μέρος οι συμμετέχοντες,  αν και κύριος στόχος μας δεν ήταν ο διαγωνισμός, αλλά η μύηση των παιδιών στα δικαιώματα τους και σ'ένα ομαδικό πνεύμα με σκοπό τη δημιουργία. 
Φυσικά δεν έλειψε και το παιχνίδι, άλλωστε είναι δικαίωμα τους....   

Οι αφίσες μας 
(η φωτογράφιση έγινε βράδυ, θα επανέλθουμε με καλύτερες λήψεις...) 














Μπορείτε να κατεβάσετε κάνοντας κλικ παρακάτω:
"Τη Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια".
περισσότερα στο "Συνηγόρου του Παιδιού"

1 σχόλιο: