Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣακια...

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2010

Η Καθαρή Δευτέρα έφτασε, πως κι πως την περιμένουμε να ταξιδέψουμε τους χαρταετούς μας στον ουρανό
Ο καιρός "μαντεύεται" με ψιλή βροχούλα και η θερμοκρασία μέχρι το απόγευμα στους 9 βαθμούς (το αντέχουμε νομίζω).
Ίσως η καλύτερη μέρα, για να πετάξουμε το χαρταετό μας, είναι την Κυριακή το πρωί, που όπως φαίνεται θα έχει ήλιο και η θερμοκρασία θα είναι από 13 μέχρι 15 βαθμούς. 
Καθαρή Κυριακή λοιπόν για φέτος, αφού το Μαρτάκι όπως φαίνεται μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις!  
Λοιπόν φέτος είναι η ευκαιρία μας να πείσουμε το μπαμπά να φτιάξουμε μόνοι το Χαρταετό μας, άλλωστε οι μεγάλοι όλο για οικονομική κρίση μιλούν, γιατί λοιπόν να μην κάνουμε οικονομία και παράλληλα να το διασκεδάσουμε; 
Ε!!! και να δούμε κιόλας, πιάνουν τα χέρια του μπαμπά ή μόνο λόγια είναι;
Αν λοιπόν κερδίσετε την πρώτη μάχη και πάρετε το πρώτο "ναι", να θυμόσαστε ότι πρέπει να πάτε να αγοράσετε τα υλικά, που θα χρειαστείτε, το Σάββατο το πρωί, το αργότερο μέχρι το μεσημέρι, μετά τα καταστήματα κλείνουν και ανοίγουν πάλι την Τρίτη το πρωί. Έχετε το νου σας, το "θα πάμε αργότερα" μπορεί να είναι παγίδα.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
  • 3 ελαφρά πηχάκια από ξύλο, μήκος όσο θέλουμε να είναι το μήκος του αετού μας, ας πούμε περίπου 80 εκατοστά το καθένα (η ακόμα καλύτερα πηχάκια από καλάμι ξερό)
  • χαρτί γλασέ ή πολύ λεπτό νάιλον, ότι χρώμα μας αρέσει ή και λευκό αν θέλουμε να τον ζωγραφίσουμε μετά
  • γερό σπάγκο
  • κολλητική ταινία
  • λεπτό σύρμα
  • χρωματιστά χαρτιά ή κορδέλες ή κομμένες εφημερίδες για την ουρά
Για την κατασκευή



 σχήμα 1

Στα άκρα από κάθε πηχάκι κάνουμε δυο μικρές εγκοπές.
Δένουμε γερά μεταξύ τους τα τρία πηχάκια από την μέση με τον σπάγκο, και αφήνουμε περίπου μισό μέτρο ακόμα να κρέμεται (σχήμα 1).

Στην άκρη από το ένα πηχάκι στερεώνουμε γερά το σύρμα, και το περνάμε περιμετρικά γύρω από τον σκελετό του χαρταετού, κάνοντας μια στροφή με το σύρμα σε κάθε πηχάκι, εκεί που έχουμε κάνει την εγκοπή.
Φροντίζουμε όπως θα γυρίζουμε το σύρμα, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων από τα πηχάκια να διατηρούνται σταθερές, έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε ένα κανονικό εξάγωνο.



Ακουμπάμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, και το κόβουμε γύρω - γύρω του, αφήνοντας ένα περιθώριο 3-5 εκατοστών (σχήμα 2).

Σ αυτό το σημείο, μπορούμε ν’ αφήσουμε την φαντασία μας ελεύθερη και να διακομίσουμε την επιφάνεια του χαρτιού όπως μας αρέσει, έτσι ώστε να έχουμε έναν μοναδικό χαρταετό. Μπορούμε να κολλήσουμε διάφορα διακοσμητικά, ή να ζωγραφίσουμε την σημαία της αγαπημένης μας ομάδας, πρόσωπα, πεταλούδες, πουλιά και ζώα.
Κατόπιν ξαναβάζουμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, γυρίζουμε τα περιθώρια προς τα μέσα και τα κολλάμε με κολλητική ταινία.



Σε δυο άκρα (β & γ) στερεώνουμε σπάγκο, για να δέσουμε στην μέση του την ουρά. Προσέχουμε ώστε: αβ = αγ = γδ = βδ. Η ουρά πρέπει να είναι 3-4 φορές μακρύτερη από το μήκος του αετού, έτσι ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει (σχήμα 3).

Την ουρά μπορούμε να την κατασκευάσουμε, από λωρίδες που θα έχουμε κόψει από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά μεγέθους 20 Χ 20 εκατοστά, τα οποία δένουμε στον σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο.
Στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσαμε την ουρά, (ε & ζ), δένουμε τα ζύγια. Εδώ πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Όλη η επιτυχία για το πέταγμα του αετού, βρίσκεται στα ζύγια του. Τα ζύγια, είναι δυο κομμάτια σπάγκος δεμένος στο άκρα ε και ζ, που το καθένα ενώνεται με τον σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται από το κέντρο του χαρταετού. Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο.
Στο σημείο της ένωσης δένουμε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα.

Προσοχή : Πολλοί σπάγκοι είναι δυνατόν να κεραυνοβολήσουν αυτόν που κρατάει το σχοινί (την καλούμπα) δηλαδή.

Καλό είναι ένας να σηκώνει τον αετό κρατώντας το από τις άκρες που δένει η ουρά και ο άλλος αφού περιμένει να δει το πρώτο καλό αεράκι τραβάει με δύναμη το σπάγκο ή τρέχει στην αντίθετη φορά για να βρει ο αετός αντίσταση και να σηκωθεί. Αν ο αετός σας κάνει τούμπες, δείτε αν τα ζύγια σας είναι σωστά. Αν ο αετός έχει αστάθεια, βαρύνετε πιο πολύ την ουρά του.

Και παιδιά μη ξεχνιόμαστε δεν πετάμε τον χαρταετό μας σε περιοχή με εναέρια καλώδια της ΔΕΗ. είναι ΚΊΝΔΥΝΟΣ-ΘΆΝΑΤΟΣ


Καλοτάξιδος ο καινούριος μας χαρταετός!!!
Και δεν χρειάζεται να τα μάθει όλα όσα είπαμε ο μπαμπάς, θα τα βάλει μαζί μου.
Μαμά Μαρία


Τα σχέδια και τις οδηγίες δανείστηκα από την ιστοσελίδα matia.gr.

1 σχόλιο:

  1. μμμμμ Η μέρα ξεκίνησε με βροχή... Για να δούμε θα πετάξετε χαρταετό... ο φίλος μας ο Τάσος λέει πάντως ότι υπάρχει ένας πραγματικός αετός στο Ποικίλο Όρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή