Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ο «Πατριμονίτο» στα ελληνικά μνημεία

Ο Πατριμονίτο, ή επί το ελληνικότερο ο Κληρονομούλης, είναι ένας τύπος χαριτωμένος και περίεργος που ξετρυπώνει ιστορίες από το παρελθόν για να τις παρουσιάσει με τρόπο επεισοδιακό και πρωτότυπο στα παιδιά.
Ο «Πατριμονίτο»  
Ο «Πατριμονίτο» Στόχος του να δείξει στους μικρούς του φίλους ότι η Ιστορία δεν είναι βαρετό ανάγνωσμα σε μια τάξη που χασμουριέται, αλλά σχετίζεται με τα μνημεία, τα οποία αξίζουν προστασία και σεβασμό γιατί έχουν ενδιαφέροντα γεγονότα να μας αφηγηθούν.
Ο κεντρικός ήρωας πρωταγωνιστεί σε μια σειρά ταινιών μικρού μήκους με τον γενικό τίτλο «Οι περιπέτειες του Patrimonito και η Παγκόσμια Κληρονομιά». Τα επεισόδια γράφονται απ'όσους διαθέτουν φαντασία και εξοικείωση με τη δημιουργία κινουμένων σχεδίων.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο Διεθνής Διαγωνισμός  του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για το 9ο επεισόδιο. 
Η πρόσκληση απευθυνόταν σε νέους ηλικίας 12-18 ετών, οι οποίοι μπορούν να εκφράσουν τις ιδέες τους με τη μορφή εικονογραφημένης ιστορίας.
Σε κάθε επεισόδιο, ο Patrimonito βοηθά τα παιδιά να μάθουν για ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, προτείνοντας μια λύση για τη διατήρηση του μνημείου.

Ο διαγωνισμός που έχει ξεκινήσει από το 2002 φέτος επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και κοινοτήτων, τον αειφόρο τουρισμό, την αειφόρο ανάπτυξη και τη βιοποικιλότητα.
Οι Ελληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ελληνικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO είναι: Ναός Επικούριου Απόλλωνος στις Βάσσες, Ακρόπολη Αθηνών, Δελφοί, Επίδαυρος, Αρχαία Ολυμπία, Δήλος, Πυθαγόρειο και Ηραίο Σάμου, αρχαιολογικός ώρος Αιγών (Βεργίνα), Μυκήνες και Τίρυνθα, Αγιον Ορος, Μετέωρα, Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία Θεσσαλονίκης, Μεσαιωνική πόλη Ρόδου, Μυστράς, Μονή Δαφνιού, Μονή Οσίου Λουκά, Νέα Μονή Χίου, Χώρα, Μονή Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου και Σπήλαιο Αποκάλυψης Πάτμου και Παλαιά Πόλη Κέρκυρας.
Πληροφορίες για τα ελληνικά μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ http://odysseus.culture.gr/h/2/gh21.html και στην ιστοσελίδα του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO http://whc.unesco.org/en/statesparties/gr

Δείτε το 1ο επεισόδιο του Πατριμονίτο στην Κούβα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου