Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Φτιάξτε ένα "χάρτινο γουρουνάκι"

  

 
 
 
 
Μια όμορφη παιδική κατασκευή από χαρτί.
Υπάρχουν πραγματικά καταπληκτικές κατασκευές από χαρτί! Οι περισσότερες από αυτές είναι αρκετά πολύπλοκες. Βρήκα όμως και μια απλή κατασκευή που προσωπικά δεν την ήξερα, αλλά στο εξωτερικό θεωρείται κλασική. Αυτή είναι το χάρτινο γουρουνάκι.
Πριν ξεκινήσω την περιγραφή της κατασκευής θα πρέπει σας πω δύο κανόνες για τα σχήματα που ακολουθούν:
- όταν διπλώνουμε και ξεδιπλώνουμε το χαρτί τότε το ίχνος που αφήνει θα απεικονίζεται με συνεχόμενη γραμμή (είναι κάτι σαν σημάδι που θα μας βοηθήσει στο επόμενο δίπλωμα). 
- όταν  διπλώνουμε το χαρτί και το αφήνουμε διπλωμένο τότε το σημείο που πρέπει να "τσακίσει" απεικονίζεται με διεκεκομμένη γραμμή.
 Πάμε, λοιπόν, να φτιάξουμε το χάρτινο γουρουνάκι. Θα χρειαστούμε ένα τετράγωνο χαρτί, κατά προτίμηση ροζ. Το μέγεθος το αφήνω σε εσάς, αλλά δεν πρέπει να είναι πολύ μικρό για να μπορέσετε να κάνετε όλα τα διπλώματα. Τα βήματα που ακολουθούμε είναι τα εξής:
1. Διπλώνουμε το χαρτί στη μέση και κατόπιν το ξεδιπλώνουμε. Στη συνέχεια διπλώνουμε το πάνω και κάτω μέρος ώστε να φτάνουν μέχρι τη μέση του χαρτιού όπως φαίνεται στο σχήμα.
2. Διπλώνουμε τις γωνίες της πάνω πλευράς προς τα μέσα και τις ξεδιπλώνουμε. Κατόπιν πιάνουμε τις δύο γωνίες του μπροστά χαρτιού και τις φέρνουμε στο κέντρο. Το σημείο που πρέπει να διπλώσουν φαίνεται στο σχήμα.
3. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το κάτω μερος.
4. Γυρίζουμε το χαρτί από την ανάποδη και το διπλώνουμε στην μέση.
5. Διπλώνουμε τις δυο εσωτερικές γωνίες του μπροστά μέρους προς τα έξω. Επαναλαμβάνουμε και για την πίσω πλευρά.
6. Διπλώνουμε τις γωνίες δεξιά και αριστερά προς το εσωτερικό της κατασκευής στα σημεία που φαίνονται με διεκεκομμένη γραμμή. Κατόπιν ξαναδιπλώνουμε την δεξιά γωνία προς τα έξω όπως φαίνεται στο σχήμα. Θα πρέπει να φροντίσετε έτσι ώστε η γωνία να εξέχει λίγο για να μοιάζει με ουρά. Στο πάνω δεξιά μέρος της εικόνας φαίνεται πώς πρέπει να διπλώσει η δεξιά γωνία.
7. Διπλώνουμε την αριστερή γωνία, η οποία εξέχει, προς τα μέσα και κάτω ώστε να έρθει στην ευθεία με το εξωτερικό χαρτί και να φαίνεται σαν μουσούδα.
8. Ζωγραφίζουμε ένα μάτι (αν θέλετε και στόμα) από την κάθε πλευρά και το χάρτινο γουρουνάκι μας είναι έτοιμο.
Δείτε και τα δικά μου χάρτινα γουρουνάκια. Είναι η μαμά και ο γιος. Δυστυχώς δεν είχα ροζ χαρτί και τα έκανα άσπρα. Δεν πειράζει όμως, εμένα μου αρέσουν και έτσι. Εσάς;

από το
http://mpixlimpidiakaikosmhmata.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου