Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

«Λουκούλεια» κινούμενα σχέδια

Το ελληνικό παιδικό πρόγραμμα είναι σχεδόν ανύπαρκτο στη μικρή μας οθόνη. Τα ιδιωτικά κανάλια το έχουν διαγράψει πλήρως ειδικά τα τελευταία χρόνια από τα προγράμματά τους, ενώ και από την ΕΡΤ γίνονται πλέον ελάχιστες παραγωγές.
Τα τελευταία χρόνια ο δικός μας παραμυθάς, ο Ευγένιος Τριβιζάς σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Ράππα (Time Lapse Pictures) παρουσίασαν στην ΕΡΤ δύο τηλεταινίες μεταφέροντας σε τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι» και το «Ενα δέντρο, μια φορά».
Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταθέσει ακόμα μία πρόταση στη δημόσια τηλεόραση. Αυτή τη φορά προτείνουν τη δημιουργία μίνι τηλεοπτικής σειράς, έξι επεισοδίων, βασισμένη στα παραμύθια του Ε. Τριβιζά με πρωταγωνιστή τον «Λούκουλο».
Για πρώτη φορά όμως φαίνεται να επιχειρείται παράλληλα η δημιουργία ενός διαδραστικού παιδικού προγράμματος ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους μικρούς μας φίλους να συμμετέχουν με παιχνίδια που θα σχεδιαστούν ειδικά γι' αυτούς.
«Οι απίστευτες περιπέτειες του Λούκουλου» είναι ο τίτλος της σειράς με κάθε επεισόδιο να έχει διάρκεια 25 λεπτών. Πρόκειται για παραγωγή που θα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών. Ο «Λούκουλος» είναι ένα μικρό ελεφαντάκι που πεινάει συνεχώς και καταβροχθίζει τα πάντα. Δεν μπορεί να αντισταθεί σε καμιά λιχουδιά αλλά τα γεύματά του είναι άκρως παράδοξα, αλλάζουν την εμφάνισή του και τον οδηγούν συνεχώς σε νέες περιπέτειες. Πέφτει θύμα απαγωγής από πειρατές, βρίσκεται να δουλεύει σε τσίρκο και αποκτά φίλους και θαυμαστές που τον βοηθούν να ξεπερνά όλα τα εμπόδια.
Ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει γράψει τέσσερις ιστορίες του «Λούκουλου» (εικονογράφηση του Αλέξη Κυριτσόπουλου) αλλά σχεδιάζει και άλλες δύο πρωτότυπες για να συμπληρώσει τα έξι επεισόδια της σειράς. Για τη δημιουργία της θα χρησιμοποιηθεί μικτή τεχνική με στοιχεία 3D και 2D animation, motion graphics και cut out. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κόστος ανά επεισόδιο υπολογίζεται στις 70.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η σειρά δεν θα ξεπεράσει τις 420.000 ευρώ. Παράλληλα η ΕΡΤ, αν τελικά δώσει το «πράσινο φως», καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει καμία ενέργεια σχετικά με τις νέες παραγωγές (δημιουργία σειρών, νέων εκπομπών κ.ά.), θα αποκτήσει ένα πρωτότυπο ελληνικό παιδικό πρόγραμμα, που μπορεί να αντέξει στον χρόνο και είναι υποχρεωμένη να διαθέτει. Θα έχει όμως και τη δυνατότητα -αρκεί να το επιδιώξουν επιτέλους τα στελέχη της- να το εκμεταλλευτεί και εκτός συνόρων και ίσως με έναν κατάλληλο σχεδιασμό να δημιουργήσει έναν μηχανισμό που θα ανατροφοδοτεί παρόμοιες παραγωγές για τους μικρούς μας φίλους.
Τα δύο προηγούμενα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά, που υπέγραψε σκηνοθετικά ο Παναγιώτης Ράππας, δύο συγκινητικές και εξαιρετικά επιτυχημένες παραγωγές, «ταξίδεψαν» (και συνεχίζουν την πορεία τους) σε διάφορα φεστιβάλ στο εξωτερικό, από τη Φινλανδία και την Αίγυπτο μέχρι την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Εχουν αποσπάσει αρκετά βραβεία, ενώ το «Ενα δέντρο, μια φορά» ψηφίστηκε από την EBU ως μία από τις καλύτερες παραγωγές σε ολόκληρη την Ευρώπη για το 2009. Και οι δύο μεταδόθηκαν υποτιτλισμένες από την ERT World και πολλά ελληνικά σχολεία της ομογένειας, ιδιαίτερα σε Καναδά και Αμερική, έχουν ζητήσει να τις συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου