Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ... ΠΑΝΕ BBC

 "Τα παιδία δεν παίζει",
μια αληθινή ιστορία... που δεν έχει σενάριο,
που δεν πρωταγωνιστούν ηθοποιοί,
που δεν είναι ταινία,
με πρωταγωνιστές τέσσερα παιδιά ηλικίας 9-14 ετών, όπου ανακαλύπτουμε μέσα απο χαριτωμένες αυθεντικές ατάκες, ξεκαρδιστικές σκηνές, αυθορμητισμό και τρυφερότητα, την αντίληψη που έχουν για την ζωή, τους μεγάλους, τη φιλία, την αγάπη άνευ όρων και την ασίγαστη ανάγκη για παιχνίδι.
(Δείτε παλαιότερη ανάρτηση μας εδώ).
 Η ταινία «Τα παιδία δεν παίζει» των Αγγελής Ανδρικοπούλου Αργύρη Τσεπελίκα, μαζί με άλλες δύο τανίες ( το «Θέμις», του Μάρκου Γκαστίν και την «Κρίση» της Μυρτώς Παπαδογεωργίου) ,   πέρασαν πριν από λίγο καιρό τις δύσκολες εξετάσεις του ΒΒC World Νews και προβλήθηκαν στον κύκλο ντοκυμαντέρ «Μy Country Greece».
Να σημειώσουμε ότι πριν από λίγους μήνες το υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε έγκριση προβολής σε σχολεία στο ντοκυμαντέρ «Τα παιδία δεν παίζει», διανομής Feelgood Εntertainment. Σύμφωνα με την εισήγηση της Κεντρικής Ομάδας Εργασίας του υπουργείου, στο σύνολό της η ταινία δεν ανταποκρινόταν στις προϋποθέσεις που ορίζονται από την εγκύκλιο. Εκτός των άλλων, στις ενστάσεις της Κεντρικής Ομάδας Εργασίας αναφερόταν ότι στην ταινία «η Ελλάδα εμφανίζεται σαν τριτοκοσμική χώρα, με επιλεγμένα άθλιες εικόνες μιας γειτονιάς», ότι «οι υπεύθυνοι του Δημαρχείου ανέχονται σαν τιμωρημένα παιδιά την αναίδεια και τη φραστική βία των παιδιών», ότι «το κοριτσάκι βάφει νύχια και πρόσωπο» (αν είναι ποτέ δυνατόν!) και ότι «η μητέρα καταριέται την κόρη της μη μπορώντας να τη διαπαιδαγωγήσει». «Το να παροτρύνουμε και να επικροτούμε παιδιά και εφήβους στο να συμπεριφέρονται με αυτόν τον κτηνώδη τρόπο δεν είναι μόνο αντιπαιδαγωγικό αλλά και επικίνδυνο» κατέληγε η εισήγηση της Κεντρικής Ομάδας Εργασίας.
Η αρτηριοσκληρωτική και «μεσαιωνική» απόφαση του υπουργείου δεν πέρασε απαρατήρητη από ορισμένα ΜΜΕ, τα οποία αναφέρθηκαν αρνητικά σε αυτήν. Επειτα από αίτημα επανεξέτασης από την εταιρεία Feelgood Εntertainment η ταινία πέρασε εκ νέου... εξετάσεις και, ευτυχώς, κρίθηκε κατάλληλη για προβολές σε σχολεία. Κάτι είναι κι αυτό...

1 σχόλιο: