Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΑΕΙ...ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Το καλοκαίρι έφτασε! Ταξίδια σε άγνωστους προορισμούς, ήλιος, παραλίες και μπάνια είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της εποχής! Για να μπείτε στο κλίμα, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σας προσκαλεί… κάθε Σάββατο και Κυριακή του Ιουνίου και του Ιουλίου (με εξαίρεση την 5η  Ιουνίου) σε μια επιστημονική περιήγηση στα μυστικά που κρύβει η πιο ανέμελη εποχή του χρόνου!
Μικρές και μεγάλες επιστημονικές αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε διακοπές, αποτελούν το αντικείμενο της νέας αυτής θεματικής ενότητας της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, που φέρει τον τίτλο:
«Η Επιστήμη… πάει διακοπές»
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει:
Πειράματα - Ώρα 13.30
  • Ήλιος, φίλος ή εχθρός; Ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού «εξετάζεται» στο πείραμα που ακολουθεί. Με τη βοήθεια μιας λάμπας υπεριώδους ακτινοβολίας δείχνουμε πώς λειτουργούν τα αντηλιακά και πώς μας προστατεύουν από τον ήλιο!
  • Άμμος, το μαγικό χαλί της παραλίας! Από τι αποτελείται η άμμος; Πώς δημιουργείται; Τι σχέση έχει με το νερό; Στο πείραμα αυτό θα συγκρίνουμε άμμο από την παραλία, με άμμο που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας!
  • Εύρηκα! Πώς είναι δυνατόν να επιπλέουν πλοία γεμάτα βαρύ φορτίο, το οποίο αν το πετούσαμε στη θάλασσα θα βυθιζόταν; Η ανακάλυψη του Αρχιμήδη και η αρχή της άνωσης εξηγούνται με τον απλούστερο τρόπο!
  • Όταν κοιτάς από ψηλά…! Το καλοκαίρι έφτασε και είναι ώρα να επισκεφτούμε μακρινούς προορισμούς! Πώς όμως πετούν τα αεροπλάνα; Τι ρόλο διαδραματίζει ο κινητήρας και το αεροδυναμικό του σχήμα;
  • Καλοκαίρι του γλυκού νερού! Πώς αλλάζει η ζωή στο νερό όταν αλλάζουν οι εποχές; Τι ρόλο παίζουν οι ιδιότητες του νερού στη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη;
  • Μεξικό - Ανταρκτική μετ’ επιστροφής! Τα θαλάσσια ρεύματα που διαφυλάσσουν την ισορροπία του κλίματος στον πλανήτη και η αρχή πάνω στην οποία βασίζεται η κίνησή τους! «Ο γύρος του κόσμου σ’ ένα ρεύμα!»
Δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους - Ώρες 16:30 έως 17:30
(προτείνεται για παιδιά άνω των 8 ετών)
  • Αυτo-σχεδίες! Μικροί και μεγάλοι κατασκευάζουν με απλά υλικά τις δικές τους σχεδίες, τους βάζουν πανιά και τις ρίχνουν στο νερό! Με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα τις αφήνουν να ταξιδέψουν. Προσοχή όμως, πρέπει να αξιοποιήσουν τους νόμους της φυσικής, αλλιώς η σχεδία θα βουλιάξει!
  • Γυαλιά Ηλίου, μόδα ή ανάγκη; Στις δραστηριότητες της ενότητας αυτής, οι επισκέπτες φτιάχνουν γυαλιά Ηλίου σε αστεία σχέδια και χρώματα! Παράλληλα, μαθαίνουν πώς ακριβώς λειτουργούν και γιατί μας είναι απαραίτητα!
Σημείωση: Στις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας μέχρι τη συμπλήρωση των διαθέσιμων θέσεων.
«Η Επιστήμη… πάει διακοπές» είναι η έβδομη θεματική ενότητα της ευρύτερης σειράς πειραμάτων και δραστηριοτήτων, που διοργανώνει κάθε μήνα η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό με ένα αφιέρωμα στο περιβάλλον, με σχετικά Πειράματα (13:30) και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους (16:30 έως 17:30).
Παράλληλα, στις 5 και 6 Ιουνίου, στις 14:30, ο υποψήφιος Διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γ. Κοντογιάννης θα μιλήσει στους επισκέπτες της Έκθεσης, για τον Ήλιο και την επίδρασή του στο κλίμα του πλανήτη μας σε μια ομιλία με τίτλο: «Ουδέν κρυπτόν υπό τον Ήλιον: Ένα μαγευτικό ταξίδι στο... αστέρι της ημέρας»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου