Σάββατο 14 Μαΐου 2011

14-18 ΜΑΪΟΥ... ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ!


Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων αρχίζει από το Σαββατοκύριακο.
Ανοιχτά και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό μέχρι και τις 18 Μαΐου.
Ελεύθερη πρόσβαση στα μουσεία με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων


Αθήνα
Με εκδηλώσεις κάθε είδους αλλά προ πάντων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και σε μερικές περιπτώσεις με διευρυμένο ωράριο τα μουσεία της χώρας γιορτάζουν για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων και Ευρωπαϊκή Ημέρα και Νύχτα Μουσείων στις 18 Μαΐου αρχίζοντας μάλιστα από αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο εορτασμός έχει φέτος ως γενικό θέμα τα «Μουσεία και τη Μνήμη», με επιμέρους αναφορές στις συλλογές και τα τεκμήρια, την ιστορία των μουσείων, τις ξεχασμένες μνήμες, τη σχέση μνήμης, κοινωνίας και ταυτότητας και ακόμη την πολιτιστική προσφορά της Αφρικής στον κόσμο.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. «Καταλόγια» από την ομάδα «Κύκλος». Παρουσίαση τελετουργικής παράστασης τριών ελληνικών παραλογών με θέμα τη θυσία (17 Μαΐου, ώρα 21.00). Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 5-12 ετών με θέμα «Το τελετουργικό του γάμου στην αρχαιότητα και σήμερα» (22 Μαΐου, ώρες 11.00-12.00 και 12.15-1.15)

Μουσείο Ακρόπολης. Στις 18 Μαΐου το μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Στις 8: 30 μ το μουσείο θα φιλοξενήσει στο προαύλιό του τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.

Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Πειραιώς). «Ερχομαι από την Ακτή Ελεφαντοστού» _ Εισαγωγή στην αφρικανική τέχνη. «Παραμύθια του φεγγαριού» από την Σάσα Βούλγαρη (14 Μαΐου, ώρα 11.00). «Ιστορίες των αντικειμένων: Μορφές πρόσβασης στα τεκμήρια του Μουσείου Μπενάκη» (18 Μαΐου). Συνέδριο με θέμα «Ιδεολογία, Μουσειολογία, Αρχιτεκτονική» (20-21-22 Μαΐου)

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Στις 14 Μαΐου το μουσείο θα είναι ανοιχτό από 18.30 ως 24.00 με ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές, στην περιοδική έκθεση «The last grand tour. Οι σύγχρονοι περιηγητές στην Ελλάδα» και εικαστικό εργαστήρι για ενήλικες. Στις 15 Μαΐου, ώρες 11.00 _ 17.00 θα γίνουν ξεναγήσεις, παιδικές δραστηριότητες, εργαστήρια κ. α.

Επιγραφικό Μουσείο. Έκθεση με τίτλο «Χαράσσοντας στα γραμμένα» (18 Μαΐου)

Νομισματικό Μουσείο. Εκδήλωση για την Νύχτα Μουσείων με την προβολή του ψηφιακού έργου «The art of sleep» - «Η Τέχνη του Ύπνου» των Κορεατών Young - Hae Chang Heavy Industries. Στον αύλειο χώρο σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (14 Μαΐου, ώρα 20:00). Εκδήλωση με τίτλο «Τα αρχαιολογικά ταξίδια του Ερρίκου Σλήμαν» (18 Μαΐου, ώρα 12.00)

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Eκδήλωση με τίτλο «Περιπλανώμενη μνήμη» από την καλλιτέχνη Νάντια Παπαθεοδώρου (19 Μαΐου, ώρα 20.30.) Εκδήλωση με τίτλο «9 αντικείμενα, 9 άγνωστες ιστορίες». Το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου θα μυήσει τους επισκέπτες στις ιστορίες που κρύβονται πίσω από επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης. (22 Μαΐου, ώρες έναρξης: 9.30, 10.30, 11.30, 12.20, 13.30)

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. «Εκμυστηρεύσεις». Μία δράση με οπτικοακουστικά και ηχητικά έργα από τη συλλογή του ΕΜΣΤ, που προτείνουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της μνήμης και της προσωπικής εκμυστηρεύσεις (18 Μαΐου)

Πηγή "ΒΗΜΑ" 

Δείτε το αναλυτικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού, με τις εκδηλώσεις των μουσείων, όλης της χώρας, που συμμετέχουν εδώ.

1 σχόλιο: