Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

34η Γιορτή Βιβλίου στο Ζάππειο με φόντο τη Λέρο και τους Λειψούς


«Με διάβασες; Χάρισέ με! Φέρε μαζί σου ένα βιβλίο. Ζωντανέψτε τις βιβλιοθήκες της Λέρου και των Λειψών». Η αφίσα του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίων Αθηνών για την 34η Γιορτή Βιβλίου, η οποία είναι κολλημένη σε όλη την Αθήνα, δεν είναι διαφημιστικό τρικ.
Η Λέρος και οι Λειψοί, δυο νησιά «βυθισμένα» στη μεθόριο της ελλαδικής γεωγραφίας, χρειάζονται, περισσότερο από το ψωμί και το νερό, τα βιβλία. Καλή ιδέα, η οποία «έπεσε» από τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα καθηλωθεί από τη γενικευμένη γκρίνια, που μουρμουρίζει τη μελαγχολική άρια «Δεν έχουμε χρήματα, δεν έχουμε χρήματα».
Η υψηλή προσέλευση στην πρόσφατη 8η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης έδειξε ότι ο Ελληνας, παρά τα άλυτα οικονομικά προβλήματα, έχει τσαγανό, ενέργεια και δοτικότητα. Τα χρήματα κόπηκαν σε μισθούς και συντάξεις, όμως δεν χάθηκαν τα αναγνωστικά αντανακλαστικά. Σ' αυτά επενδύει ο ΣΕΒΑ για να σωθεί η ουσία. Και η ουσία έχει έναν και μοναδικό σκοπό: τη φιλαναγνωσία.
Ετσι, λοιπόν, οι εκθέτες-εκδότες θα δωρίσουν, μετά το πέρας της έκθεσης, βιβλία στις βιβλιοθήκες της Λέρου και των Λειψών, ενώ ζητούν από τους επισκέπτες να παραδώσουν στη γραμματεία μεταχειρισμένα τους βιβλία, με τους ίδιους αποδέκτες.
Δύο αφιερώματα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και στον Οδυσσέα Ελύτη θα στηριχτούν στο δυσεύρετο υλικό που διαθέτει η Διεύθυνση Μουσείου - Αρχείου της ΕΡΤ. Τα υπογράφουν οι Γιάννης Σμαραγδής, Τάσος Ψαρράς, Γιώργος Καρυπίδης και Γιώργος Σγουράκης. Κάθε ημέρα της έκθεσης θα προβάλλεται το «Σαν σήμερα τον 20ό αιώνα», σε επιμέλεια, κείμενα και σκηνοθεσία του Πάνου Παπαδόπουλου.
info: Εγκαίνια, Παρασκευή (8 μ.μ.), στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου. Διάρκεια ώς τις 29 (Κυριακή) του μήνα. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή (6 - 10.30 μ.μ.), Σάββατο (10. 30 π.μ. - 2. 30 μ.μ. & 6 - 10. 30 μ.μ.), Κυριακή (11 π.μ. - 10. 30 μ.μ.). Περισσότερες πληροφορίες: www.seva.gr. Χορηγός επικοινωνίας και η «Βιβλιοθήκη» της «Ελευθεροτυπίας».

 Δημοσιεύθηκε 11/5/11, "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου