Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων 24 Μαΐου 2011: οι εκδηλώσεις τις Ορνιθολογικής



Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων γιορτάζεται από το 1999 σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη γνωριμία τους με τους εναπομείναντες αστικούς βιότοπους.
Η περιοχή της Αθήνας διαθέτει τους λιγότερους ανοιχτούς χώρους από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Και ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος περιγράφει ως «ανεκτή» την αναλογία 10 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, η Αθήνα προσφέρει μόλις 2,5 τ.μ. σε κάθε έναν από τους κατοίκους της.
Οι ανοιχτοί και δενδροφυτεμένοι χώροι μέσα στην πόλη μειώνονται συνεχώς ενώ ο πολεοδομικός ιστός απλώνεται σαν πυκνό πέπλο σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Λόφοι που έμειναν αδόμητοι, πάρκα που γλίτωσαν την οικοπεδοποίηση, αρχαιολογικοί χώροι και ρέματα προσφέρουν σήμερα «ανάσες ζωής» μέσα στον αφιλόξενο τσιμεντένιο περίγυρο. Αυτές οι περιοχές φιλοξενούν πλήθος πουλιών και άλλων ζώων συνιστώντας «αστικούς» βιότοπους με τεράστια οικολογική και κοινωνική αξία.
Σε μια προσπάθεια ανάδειξης των σημαντικών αυτών χώρων, η Ορνιθολογική έχει επενδύσει σε δράσεις για την προστασία των περιοχών αυτών, όσο και για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση αλλά και για την ενεργοποίηση του κόσμου στην προστασία των χώρων αυτών.
Συγκεκριμένα, από το 2005, η Ορνιθολογική υλοποιεί Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης στο Πάρκο «Α. Τρίτσης», με την υποστήριξη του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου «Α. Τρίτσης», στοχεύοντας στη γνωριμία των παιδιών – και ενηλίκων – με τα πουλιά που ζουν κοντά μας και στην άμεση επαφή με την άγρια φύση και τη ζωή στα διάφορα οικοσυστήματα. Επιπλέον, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για δημιουργική δραστηριότητα και μάθηση γύρω από το φυσικό περιβάλλον στις αστικές περιοχές μέσα σε ένα πανέμορφο πάρκο, μοναδικό στη χώρα μας.
Ένα ακόμη παράδειγμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων για τη σημαντικότητα των αδόμητων χώρων στις πόλεις είναι το «Δίκτυο Αδόμητων Χώρων: για τα πουλιά και τον άνθρωπο».  Για πρώτη φορά την άνοιξη του 2009, σε συνεργασία με Δήμους και την εκπαιδευτική κοινότητα, υλοποιήσαμε δράσεις ανάδειξης συγκεκριμένων αδόμητων χώρων.
Στο πλαίσιο Πιλοτικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος (2009-2010) για τη σημασία των αδόμητων – πράσινων χώρων στην πόλη, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», δημιουργήθηκε αυτό το Δίκτυο όπου μαθητικές ομάδες σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία των αντίστοιχων υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, υλοποίησαν εξορμήσεις σε πάρκα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Στους μαθητές που επισκέφτηκαν τα πάρκα, δόθηκε η ευκαιρία να αξιολογήσουν τα «συστατικά στοιχεία» των πάρκων, να καταγράψουν τα είδη των πουλιών, να συναρμολογήσουν, κωδικοποιήσουν και τοποθετήσουν φωλιές, να παρακολουθήσουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες, να περιηγηθούν στους χώρους του κάθε πάρκου και φυσικά να γνωρίσουν καλύτερα τους «πνεύμονες» του αστικού περιβάλλοντος.
Φέτος, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων, οι εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» μέσα στο Μάιο με την υποστήριξη του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκο «Α. Τρίτσης» είναι:
-    Έκθεση ζωγραφικής του Παναγιώτη Λιόση: «Τραγούδι της Άνοιξης» με θέμα τα πουλιά, με την υποστήριξη του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης. Η Έκθεση πραγματοποιείται στο Πάρκο «Α. Τρίτσης», από 14 – 30 Μαΐου, ώρες 6.00μμ – 9.00μμ.
-    Έκθεση και βράβευση των έργων του 14ου Μαθητικού Διαγωνισμού Κατασκευής Ξύλινης Φωλιάς για Πουλιά που διοργανώνει το 2ο ΕΠΑ.Λ – Τ.Ε.Ε. Γαλατσίου στο Πάρκο «Α. Τρίτσης», Παρασκευή 27 Μαΐου.
Φώτο: Αρχείο Ορνιθολογικής

Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου