Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ιδέες για τα Χριστούγεννα: Βραβευμένο βιβλίο για παιδιά


Για όσους δεν το ξέρουν ήδη, για όσους δεν έχετε αποφασίσει ακόμα τί θα πάρετε στα παιδιά σας ή τα βαφτιστήρια ή στα ανήψια... Ένα υπέροχο χιλιοβραβευμένο βιβλίο για παιδιά και μεγάλους με φανταστική εικονογράφιση. Το "Βιβλίο των μεγάλων φιλοσοφικών αντιθέσεων" του Oscar Brenifier & Jacques Despries απο τις εκδόσεις Πατάκη, είναι ένα απολαυστικό βιβλίο για να μάθουμε να σκεφτόμαστε - ένα βιβλίο μοναδικό.
Από πολύ μικρή ηλικία και πολύ γρήγορα ανακαλύπτουμε ότι πολλές ιδέες έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους κι ότι ακριβώς αυτό μας βοηθάει να τις κατανοήσουμε. Το ψηλά είναι το αντίθετο του χαμηλά, το κρύο το αντίθετο τουζεστού, το σκοτάδι το αντίθετο του φωτός. Όσο μεγαλώνουμε, ο τρόπος σκέψης μας γίνεται όλο και πιο εκλεπτυσμένος και μπορούµε πια να αντιληφθούμε έννοιες που είναι πολύ πιο αφηρημένες και πιο περίπλοκες. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε ακόμη ανάγκη τις αντιθέσεις, γιατί πάνω σ’ αυτές δομείται το πνεύμα μας και μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε. Πώς να αντιληφθεί κανείς το πνεύμα, αν δεν το φέρει σε αντιπαράθεση με το σώμα, πώς να αντιληφθεί το άπειρο, αν δεν το φέρει σε αντιπαράθεση µε το πεπερασμένο, ή το είναι αν δεν το φέρει σε αντιπαράθεση με το φαίνεσθαι;

Αυτό το βιβλίο περιέχει δώδεκα ζεύγη αντιθέτων, τα οποία ορίζονται αρχικά με βάση την αντιπαράθεσή τους, στη συνέχεια συνδέονται με μια ερώτηση και ακολουθεί ένα συμπέρασμα που δείχνει πώς το καθένα συναρτάται με το άλλο. Οι εξαιρετικές εικόνες που συνοδεύουν τους συλλογισμούς δίνουν ζωή στις ιδέες, γιατί οι ιδέες τρέφονται από εικόνες, όπως το αφηρημένο τρέφεται από το αντίθετό του, δηλαδή το συγκεκριμένο.

πηγή: http://peekaboo-greece.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου